2024. április 26., péntek

Nem elég fennmaradni, fejlődni is kell

Tizenkét százalékkal növekedett a kisebbségi lapok tartományi támogatása – A dotáció nélkül veszélybe kerülnének a nemzeti közösségek médiaházai

Cikkünkhöz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el.

A nemzeti tanácsok által alapított kisebbségi médiumokat nem megfelelően támogatta a tartomány 2014 és 2016 között, s ennek az időszaknak nem szabad megismétlődnie, az okokról pedig a korábbi tisztségviselőket kell megkérdezni, értékelte tegnap Újvidéken a szlovák Hlas ľudu hetilap székházában Igor Mirović tartományi kormányfő, aki átadta az idei évre vonatkozó támogatási szerződéseket a kisebbségi lapok képviselőinek. A Magyar Szó napilap és kiadványai, a Hét Nap, a Hlas ľudu, a román nyelvű Libertatea, a ruszin Ruszke szlovo, a Hrvatska riječ, a Bunyevác Tájékoztatási Központ, a Macedón Tájékoztatási Központ, az ukrán kisebbség médiaközpontja is támogatásban részesült a 312 millió dináros idei keretből. Összesen 22 kisebbségi lap kap dotációt a tartománytól, a keretet 12 százalékkal növelték: a kormányfő arra emlékeztetett, hogy 2016-ban csak 264 millióból gazdálkodhattak, most ezt az összeget nagymértékben sikerült meghaladni, s a tartományi adminisztrációnak az a célja, hogy a következő években is folyamatos legyen a kisebbségi sajtóra szánt keret bővítése.

A támogatásban részesülő kisebbségi lapok képviselői a tartomány illetékeseivel (Fotó: Ótos András)

A támogatásban részesülő kisebbségi lapok képviselői a tartomány illetékeseivel (Fotó: Ótos András)

– Mindez tanúskodik a tartományi kormány erejéről is, de arról is, hogy az mekkora elszántsággal rendelkezik a kisebbségi médiumok fenntartása, létezésük szavatolása iránt. Nem hiába mondtam korábban azt, hogy a kisebbségpolitika a kormány prioritása, amely kiegyenlíthető a gazdasági fejlődés szavatolásával. Most tettekkel is bizonyíthatjuk, hogy komolyan gondolta a kormány, amikor erre vonatkozó megjegyzések érkeztek annak tisztségviselőitől – fogalmazott.

Mirović arra tett ígéretet, hogy a kormány képviselői az év folyamán felkeresik személyesen valamennyi médiaházat, hogy meggyőződjenek a munkakörülményekről, megkérdezzék, mire lenne a leginkább szükségük azoknak. Dragana Milošević művelődési és tájékoztatási titkár és Đorđe Vukmirović tájékoztatási segédtitkár is jelen volt a szerződések átadásán. A házigazda nevében Samuel Žiak, a Hlas ľudu igazgatója köszöntötte a tartományi kormány tagjait és a sajtóházak képviselőit, majd elmondta, a lap az idén fennállásának 75. évét ünnepli, s meggyőződésének adott hangot: a tartomány támogatása, s a szélesebb értelemben vett társadalmi közeg segítsége nélkül nem sikerült volna megvalósítani ezt a jelentős jubileumot.

Ökrész Rozália és Igor Mirović (Fotó: Ótos András)

Ökrész Rozália és Igor Mirović (Fotó: Ótos András)

Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója elmondta, hogy a tartomány a ház négy kiadványát támogatja: az idén 75. születésnapját ünneplő napilapot, továbbá annak gyermek- és ifjúsági kiadványait, a Mézeskalácsot, a Jó Pajtást és a Képes Ifjúságot. Most 105 millió dinárt kapott a Lapkiadó a 12 százalékos korrekciónak köszönhetően. Ökrész úgy értékelte: nagy szükség van erre a segítségre, alapműködési támogatásnak minősül a tartomány dotációja, ezek nélkül a támogatások nélkül, meggyőződése szerint egyik kisebbségi lap sem tudna fennmaradni. A tájékoztatás szempontjából tehát, mutatott rá, ez a dotáció nélkülözhetetlennek számít. A Magyar Szó már 75 éve bizalmat épít az Olvasóval, a tájékoztatás területén ma is az egyik legfontosabb kiadványnak számít.

– A támogatás révén a vajdasági kormány, s mondhatni, az állam is belátja, hogy a közszolgálatiság érdekében teszünk, azt szolgáljuk, egy tisztességes lapot készítünk. Azzal a fontos céllal cselekszünk, hogy a magyarságnak az identitását, nyelvét, kultúráját is őrizzük – hangsúlyozta az újságíró kollégáknak adott nyilatkozatában a Magyar Szó vezetője.

Lényegében a tartományi támogatás szavatolja a fennmaradást számunkra, rendkívül sokat jelent a kapott összeg, jegyezte meg László Edit, a Hét Nap igazgatója. A 12 százalékos növelés kapcsán is pozitív véleményét osztotta meg, s azt mondta, a megszokott tevékenységek, fenntartási költségek fedezése mellett a megnövekedett összeget a lap fizikai megjelenésének, minőségének a javítására kívánják fordítani. A külsőségek mellett azonban törekedni kell a tartalomnak a minőségi javítására is, közölte László, ezért fontos az, hogy a következő években is folyamatos legyen a támogatás. A Hét Nap szeretné továbbfejleszteni a honlapját is. Mint mondta, az idén csaknem 31 millió dinárt kaptak a tartománytól.