2024. április 26., péntek

Tél végi áradás

A Száva vízszintje Šabacnál várhatóan csütörtökön éri el a rendes árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges határértéket

A hirtelen hóolvadás és a csapadékos időjárás miatt szinte mindegyik szerbiai folyó vízszintje növekszik, ugyanakkor Zvonimir Kocić, a Szerbia Vizei Közvállalat munkatársa szerint nem fenyeget árvíz. Az sem valószínű, hogy a folyók vízszintje elérné az árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges határértékeket, tette hozzá a szakember, aki szerint a folyók vízszintje a következő tíz napban biztosan tovább növekszik, ám „nem nagyon”. A Szerbiai Rádió és Televízió újságírójának azon kérdésére válaszolva, hogy a térség több országán áthaladó folyók vízszintjének a növekedése hogyan befolyásolja a szerbiai folyamokat, illetve ugyanazon folyók szerbiai szakaszát, Kocić kifejtette: a szomszédos országok folyói nem lesznek hatással a szerbiai folyamokra.

A szakember a folytatásban arra kérte a polgárokat, hogy tartsák tiszteletben a törvényeket és az egyéb előírásokat, azaz ne építkezzenek a megfelelő engedélyek kiváltása nélkül – olykor olyan módon, hogy előnytelenül befolyásolják a folyók medrét és folyását –, valamint ne dobálják a hulladékot a folyókba.

Habár Zvonimir Kocić elmondása szerint a térség több országán áthaladó folyók szerbiai szakaszain nem várhatók gondok, Horvátországban a Száva vízszintje egyre inkább növekszik, és ezzel egyidejűleg Szerbiában is. A horvátországi hírportálok ma délután azt írták, hogy a nap végéig a Száva vízszintje újabb térségekben is eléri az árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges határértéket. Szombat és vasárnap között a Száva szintje Zágrábnál egy méterrel növekedett meg. A Jutarnji list összeállítása szerint a Száva Horvátország és Szlovénia határvidékén stagnál, illetve helyenként apad, ugyanakkor az alsó folyáson növekszik a vízállás.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHZM) tegnap figyelmeztetést adott ki a folyók vízszintje növekedése miatt. Mint arra az intézet felhívta a figyelmet, Šabacnál a Száva szintje várhatóan csütörtökön éri el a rendes árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges határértéket. A becslések szerint a bánáti folyamok vízszintje szintén jelentősen növekszik az elkövetkező időszakban, teszik hozzá a közleményben, kiemelvén, hogy Módosnál a Temes szintje már elérte a rendes árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges határértéket és tovább növekszik a napokban, ugyanakkor egyelőre nem valószínű, hogy eléri a rendkívüli árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges határértéket.

A Duna vízszintje Bezdánnál ma 77 centiméteren állt, az RHZM becslése szerint szombatig 136 centiméterig növekszik. Újvidéknél a Duna vízszintje elérte a 151 centimétert, míg holnapig feltehetőleg 161 centiméterre dagad. A Száva vízszintje Mitrovicánál tegnap 448 centiméteren volt – szombatig várhatóan 590 centiméterig növekszik –, Šabacnál 277 centiméter – szombatig várhatóan 420 centiméterig növekszik –, míg Belgrádnál 279 centiméter – szombatig várhatóan 376 centiméterre növekszik. A Tisza vízszintje Zentánál 270 centiméter volt – itt péntekig várhatóan 30 centiméterrel emelkedni fog a folyó vízszintje.