2024. április 26., péntek
VENEZUELAI VÁLSÁG

Caracas felülvizsgálja a kapcsolatait a Guaidót elismerő országokkal

Venezuela felülvizsgálja a kapcsolatait azzal a mintegy tucatnyi európai országgal, amely hétfőn elismerte Juan Guaidót, az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott caracasi parlament vezetőjét Venezuela ideiglenes elnökeként.

Nicolás Maduro (Fotó: Beta/AP)

Nicolás Maduro elnök (Fotó: Beta/AP)

A caracasi külügyminisztérium hétfői közleménye szerint a kétoldalú kapcsolatok felülvizsgálata "már ebben a pillanatban" elkezdődik, és mindaddig érvényben lesz, amíg ezek az országok fel nem hagynak a puccsista tervek támogatásával. A közlemény "riasztónak" minősítette, hogy az érintett európai államok milyen mértékben "alávetettek" az Egyesült Államok "harcias politikájának". "A döntésük nyíltan megsérti a diplomáciai kapcsolatok elveit és gyakorlatát, és veszedelmes precedenst teremt" - hangsúlyozza a dokumentum.
Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök egy hétfőn elhangzott interjúban bejelentette, hogy Ferenc pápához fordult segítségért a belpolitikai válság tárgyalásos rendezésében. "Levelet küldtem a pápának..., és abban megírtam, hogy Krisztus ügyét szolgálom. Ebben a szellemben kértem tőle segítséget a párbeszéd megerősítéséhez" - mondta Maduro a Sky24 olasz televíziós csatornának. "Pozitív választ remélünk" - tette hozzá.
Ez nem az első eset, hogy Maduro a pápától kért segítséget és közvetítést a régóta tartó válság megoldásához.