2024. április 26., péntek

Lehetőség a civileknek

Támogatási pályázatot írt ki Kishegyes község önkormányzata

Kishegyes község önkormányzata évről évre pályázati úton támogatja a község területén tevékenykedő civil szervezeteket. Tavaly ilyen módon az önkormányzat több mint 40 pályázatra adott pénzt. Sándor István, a községi tanács civil szervezetekkel megbízott tagja arról számolt be lapunknak, hogy egy egyesület több pályázatot is benyújthat.

– A múlt évben 42 projektumot támogattunk a civil szervezetek számára kiírt pályázaton keresztül. Ezeket a projektumokat kb. 30 egyesület nyújtotta be, ami azt jelenti, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek két projektumot is átadtak. Erre joguk volt, hiszen a kiírás szerint egy egyesület egy évben két pályázatot is beadhat az önkormányzatnak. Az elszámolási határidő január 15-e volt, és az egyesületek többsége elszámolt a pályázati pénzzel. Három-négy civil szervezet még késik, nekik további 10 nap határidőt adtunk – mondta el Sándor, majd azzal folytatta, hogy az eredeti elszámolási határidő lejárta után, január 25-én kiírták az új pályázatot, de a beérkező pályázatokat csak február 11-étől veszik át, addig pedig igyekeznek széleskörűen tájékoztatni a civil szervezeteket a kiírásról – számolt be a tanácstag.

Az idei pályázati kiírás során a pályázási feltételek többsége nem változott. Csupán a Kishegyes község területén bejegyzett egyesületek pályázhatnak, vagy a projektumuknak a község területén kell megvalósulnia. Egy fontos változás van a kiírásban – tudtuk meg Sándortól.

– Megváltoztattuk a pályázatok benyújtásának határidejét. Tavaly egész évben nyitva állt a pályázat, vagyis év végéig lehetett pályázni, az idén viszont február 11-étől március 22-éig lehet beadni a pályázatokat. A szükséges űrlapok megtalálhatók Kishegyes község honlapján, magyar, szerb és montenegrói nyelven. Fontos kiemelni, hogy a civil szervezetek az idén is benyújthatják pályázatukat magyar nyelven. Az egyesületek programokra és projektumokra pályázhatnak, de működési költségekre is nyújthatnak be pályázatot. A megkötés mindössze annyi, hogy összesen két pályázatot adhatnak át. Történt még egy apró változás a pályázati kiírásban: a következő év január 15-ei elszámolási határidőt folyó év december 31-ére módosítottuk. Ezt azért eszközöltük, hogy az elszámolásokat minél gyorsabban át tudjuk nézni, és akár már januárban kiírhassuk a következő pályázatot – mondta a tanácstag.

A civil szervezetek számára kiírt pályázat keretösszege nem változott, továbbra is 2,8 millió dinár. Sándor elmondása szerint nem volt szükség változtatásokra, mivel a szervezetek hasonló programokat szerveznek minden évben. Mintegy 50 projektum beérkezésére számítanak a pályázaton, és az önkormányzat lehetőségeihez mérten minden szervezetet igyekszik támogatni – hangsúlyozta a községi tanács tagja.