2024. április 26., péntek

Ünnep az ünnep után

A Magyar Életfa-díj az áldozatos munka jutalma

A magyar kultúra napjának központi ünnepségén, Zentán Beszédes Margit temerini származású, nyugalmazott zenetanárt Magyar Életfa-díjjal tüntették ki. Ő egyike azoknak a személyeknek, akik a nehézségek ellenére áldozatos munkájukkal a régió kulturális életét gazdagítják.

A Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus

A Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus

Keveset beszél magáról, így keveset tudunk róla, viszont ünnep a közönség számára, bárhol fellép az Örökség-serleggel kitüntetett, újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus, amelynek vezetője, karnagya.

Beszédes Margit Újvidéken fejezte be a középfokú zeneiskolát, és szerzett oklevelet a zeneakadémia harmonika-zongora szakán. Nyugdíjba vonulásáig a székvárosi Josip Slavenski Alapfokú Zeneiskolában harmonikatanárként lopta be a gyermekek szívébe a művészet, a zene és a hangszer iránti szeretetet. Dr. Csáky Sörös Piroska nyugalmazott egyetemi tanár egyike azoknak, akik őt személyesen ismerik, és a Kapisztrán kórus munkáját kísérik. Piroska tanárnő a díjátadó ünnepségen méltatva Beszédes Margit életét kiemelte erejét, akaratát, példaértékű gyermek-, ifjúság- és egyházszeretetét, hitét és bizalmát. Továbbá az újvidéki ferences templomban vállalt kántori szolgálatát, amelyet húsz éve lelkesen végez, valamint hogy az azóta Kapisztránná keresztelkedett gyermek-, illetve ifjúságivá cseperedett kórus karnagyaként szülőföldünkön közösségteremtő, alkotó munkát végez.

– A Magyar Életfa-díj örömet, megtiszteltetést és elismerést jelent a munkámért – mondta Beszédes Margit, és elújságolta, hogy a kultúra napi ünnep után, hamarosan még nagyobb ünnepük lesz. – A Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus működésének jubiláris 20. éve alkalomból szép, nagy koncertet szeretnénk tartani az újvidéki közönségnek, utána meg meglátjuk, hová kapunk meghívást. Most éppen egy esküvőre hívtak meg bennünket. Tudják az emberek, hogy szívesen megyünk énekelni.

Elmondta, az utóbbi időben nem nagyon járnak versenyekre, mert nem tudják összegyűjteni az utazási költségekhez szükséges pénzösszeget. Kérdéses, hogy eljutnak-e májusban a magyarországi Piliscsabára, az egyházzenei szemlére.

A jubileumi koncertre Beszédes Margit azt tervezi: a régi énekekből szednek össze egy csokorra valót, válogatást a legszebb énekekből.

– Új énekeket is tervezünk előadni, és nagyon örülünk már az új számoknak. A hangversenyt valószínűleg itt, az újvidéki ferences templomban tartjuk meg. A régi tagokat is meghívjuk, azok hoznak magukkal még vendéget. Ha szűknek bizonyul a templom, akkor talán más helyet kell keresnünk. Azért ragaszkodunk a Kapisztrán János ferences templomhoz, mert itt alakultunk, innen indultunk, itt vagyunk itthon.

A kórusnak jelenleg tizenkilenc-húsz tagja van, akiket el lehet most hívni a hangversenyre. Zentán, a magyar kultúra napján tizenhét énekesünk lépett fel. Vizsgaidőszak ez az egyetemisták részére, néhányan jelezték, hogy nem tudnak jönni, mert tanulniuk, vizsgázniuk kell. Ezt mindig méltányoljuk, megértjük. Köszönet annak, aki erőn felül eljön, hogy szebbé tegye a föllépést.

A tagok nagyobb része Újvidékhez kötődik, az itteni egyetemi karokon tanulnak. Emiatt a próbák megszervezése részben könnyebb. Nehezítő körülménynek számít, hogy ünnepeken mindig hazautaznak, nincsenek itt, pedig jó lenne, ha a szentmisén énekelnének.

A kórus, amely egyházi és világi énekekkel ápolja a magyar kultúrát, 1999-ben nem mindennapi körülmények között, Újvidék bombázása idején Margit zenetanárnőnek köszönhetően alakult, és azóta is ő foglalkozik a gyerekekkel, fiatalokkal. A kritikusok szerint szakmailag jól megválogatja az előadásra kerülő számokat, amelyek összhangban vannak a fiatalok adottságaival. A karnagy a tőle megszokott szerénységgel igyekszik háttérben maradni, átengedve az érvényesülést az énekeseknek, bár tudjuk, hogy nélküle nem lenne sem a kórus, sem az elért eredmények.

– Valamikor újvidéki gyerekek jelentkeztek a kórusba, amely később alakult át ifjúságivá, amikor városunkban egyre fogyott a magyar ajkú fiatal, és az egyetemi karokon kerestünk jó hangú énekeseket. Istennek hála, átvészeltük azokat az időszakokat és nehézségeket, amikor nagyon csökkent az énekesek száma. El sem tudom képzelni, hogy ne énekeljünk. A kórus nélkül nehezen tudnám elképzelni az életemet. Nyomós oka lesz, ha már nem foglalkozom a fiatalokkal.

A Kapisztrán kórusnak eddig 6 CD-je jelent meg, valamint a Best of című válogatást tartalmazó hanghordozója a legszebb dalokból. A kapisztránusok számtalan elismeréssel dicsekedhetnek. Budapestről, egy nemzetközi versenyről, ahová többek között Kínából is érkeztek énekesek, ezüstéremmel és serleggel tértek haza, ami tényleg szép eredménynek számít.

Nem hallgathatjuk el, hogy a Kapisztrán kórus kitűnő énekeseket, zenészeket nevelt ki.

– A kórusnak vannak olyan tagjai, meg voltak is, akik a zeneakadémiára járnak, jártak. Ők már a saját pályafutásukat alakítják: tanítanak, koncerteznek. Például Vučurević Elvira Budapesten folytatja tanulmányait, és egy jó szimfonikus zenekarral járja a világot. Drozdik-Popović Teodóra is tagja volt több évig a kórusunknak, jelenleg Hollandiában, a Maastrichti Zeneakadémia énekszakán tanul, és szintén világszerte fellép. Elvira is, Teodóra is megígérte, hogy a kórus húszéves jubileumi koncertjén itt lesz – mondta Beszédes Margit.

Art. m. Miocs József a Zenei Bizottság és az Ezüstcsengő elnökeként még 2009-ben ezt írta: „a kórus válságos időben jött létre, és szórvány területen működik. Kitartó és áldozatos munka eredménye a sok fellépés és szereplés, amely összetartotta a tagokat, a hallgatóságot pedig lelkesítette és zeneileg művelte.”

Azt hiszem, Margit tanárnő arra is büszke lehet, hogy a kórus tagjai között a próbák, valamint a hazai és külföldi fellépések, utazások során barátság alakult ki, formálódott a jellemük, és jó úton indultak el a felnőttvilágban.