2024. április 26., péntek

A tanács feloszlatását kérik

Falugyűlést tartottak Felsőhegyen

Hétfőn este a felsőhegyi művelődési otthonban megrendezett és a falusiak által összehívott lakossági gyűlés résztvevői több követelést is megfogalmaztak a helyi közösség tanácsának, illetve elnökének, ugyanakkor számos vád és szemrehányás is elhangzott a falu vezetésével kapcsolatban.

Egy évvel ezelőtt egyébként a polgárok egy csoportjának aláírásgyűjtése nyomán ugyancsak tartottak hasonló jellegű falugyűlést, amelyen ugyanezeket a témákat vetették fel, s ugyancsak a falu vezetőségét és a helyi közösség tanácsának elnökét, Bóbán Józsefet vonták kérdőre, de a helyzet azóta sem változott. A gyűlés résztvevői szerint a falu vezetői továbbra sem járulnak hozzá a falu életének javításához, és a lakosságot nem tájékoztatják a helyi közösség tanácsának tevékenységéről. A falugyűlés összehívói ezért az összejövetel egyik napirendi pontjaként a helyi közösség illetékeseinek múlt évi beszámolóját szerették volna hallani, de a tanácstagok közül senki sem jelent meg.

Mindebből kifolyólag a jelenlévők egyhangúlag elfogadták azt, hogy a falugyűlés után felszólítják a helyi közösség tanácsát, hogy mivel nem jelentek meg az összejövetelen, 15 napon belül a falu lakosságának számoljanak be a szerv múlt évi tevékenységéről. A résztvevők azt a javaslatot is megszavazták, hogy a falugyűlés kezdeményezői felszólítást intézzenek a községi képviselő-testület elnökéhez/ügyvezető elnökéhez, hogy rendelje el a helyi közösség tanácsának feloszlatását és a helyi közösségi választások kiírását. A kezdeményezők döntésüket azzal indokolták, hogy a tanács legalább háromhavonta köteles összeülni, ez ugyanis a faluban egy ideje nem történt meg, ugyanakkor ugyanez a falusi szerv nem teljesíti a Felsőhegy statútumában szereplő kötelezettségeit sem.

A falugyűlés folytatásában a Felsőhegyen aktív civil szervezetek jelenlévő képviselői beszámoltak az egyesületükben történtekről. Elhangzott, hogy annak ellenére, hogy a helyi közösség tanácsa nem fejt ki semmilyen tevékenységet, illetve nem vesz rész semmilyen helyi megmozdulásban, a civileknek köszönhetően fellendült Felsőhegy közösségi élete. Elmondták, hogy a különböző művelődési rendezvények megszervezése mellett a közeljövőben a falu sportéletét is szeretnék fellendíteni, az ünnepnapokat meg szeretnék ünnepelni, s a falu napjának a megünneplését is tervezik.

A falugyűlésen többen felhívták a jelenlévők figyelmét, hogy a felsőhegyi művelődési ház használati jogát élvező földműves-szövetkezet súlyos gazdasági helyzetben van, a csődeljárás sincs kizárva, s ezért mielőbb lépéseket kellene tenni a megfelelő az épület tulajdonjogának a rendezéséhez, nehogy a földműves-szövetkezet csődbe kerülésével, illetve eladásával a felsőhegyiek elveszítsék a nemrég önerőből felújított művelődési házat. Ennek kapcsán Győri István, Zenta község alpolgármestere is felszólalt, és megerősítette, hogy az épület jelenlegi használója az Agrosun termelőszövetkezet, amely ha önszántából lemondana a használati jogáról, a zentai önkormányzat megpályáztatná a használatát a civil szervezetek számára. Győri megígérte, hogy az épületet nem veszik el a falutól, s utánajár annak, hogy a civilek miképpen kaphatnák el használatra.

A falugyűlés kezdeményezői az összejövetelre a helyi közösség tanácsának a tagjai mellett Zenta polgármesterét is meghívták, de nem jött el. A helyi közösség tanácsának a feloszlatását követelő falubeliek az összejövetelen hangsúlyozták, hogy tiltakozásuk teljes mértékben politikamentes, s a hétfői falugyűlést kezdeményező petíciójukat VMSZ-es és haladópárti falubeliek is aláírták.