2024. április 26., péntek
ÁZSIA KUPA

Japán vagy Katar?

Kedden délután véglegessé vált az Ázsia-kupa fináléjának párosítása, miután Katar fölényesen, 4:0-ra legyőzte az Egyesült Arab Emírségek válogatottját a torna elődöntőjében.

Jelenet a Katar–Egyesült Arab Emírségek mérkőzésről (Fotó: Beta/AP)

Jelenet a Katar–Egyesült Arab Emírségek mérkőzésről (Fotó: Beta/AP)

A katariak már a 22. percben vezetéshez jutottak, negyed órával később Almoez pedig megduplázta az előnyt. Félix Sánchez Bas gárdája lendületes játékával feltörölte a padlót az ellenféllel, bár a reményt sokáig életben tartották az emírségbeliek. A hajrában azonban újabb gólok következtek, a kontinenstorna házigazdája pedig még meg is fogyatkozott. Iszmail Ahmedet a 92. minutumban kiállította a játékvezető, a hármas sípszó elhangzása előtt pedig a „csak” időhúzó cserének szánt katari Hamid Khalifa lezárta a meccset, így kialakítva a négygólos sikert. A 2022-es vb házigazdája látványos futballal jutott be a döntőbe.

Hétfőn Japán a vártnál simábban bánt el a Carlos Quieroz vezette Iránnal. A távol-keleti csapat ötödször játszhat majd a trófeáért, a korábbi négy alkalommal mindig sikerült nyerniük. Az Irán elleni elődöntő első félidejében nem esett gól, de a japánok valamivel aktívabbak voltak. A második játékrészben aztán Oszako kétszer is eredményes tudott lenni. Az első gólnál az irániak még nagyban reklamáltak a játékvezetőnél, amikor Minamino beívelte a labdát. Alig tíz perccel később egy videobírós ítélet után Japán tizenegyesből is betalált. A kegyelemdöfés a rendes játékidő ráadásában érkezett: Haragucsi egyéni akciója végén lőtt az irániak hálójába, ezzel beállította a 3:0-s végeredményt. A mérkőzést követően Carlos Quieroz lemondott. A portugál szakember nyolc évig ült az iráni nemzeti együttes kispadján, nagy nemzetközi tornát azonban nem sikerült nyernie. „A legegyszerűbb dolog, ha egy régi dalt idézek: és most, itt a vég” – utalt Frank Sinatra My Way című klasszikusára a volt szövetségi kapitány.

Az Ázsia-kupa döntőjét február elsején Abu-Dzabiban rendezik.