2024. április 26., péntek

Bojkott mellett az ellenzék?

A pártok többsége a napokban hozza meg végleges döntését, nem valószínű, hogy teljes lesz az összhang

A Szociáldemokrata Párt bojkottálni fogja a szerb parlament üléseit, az ellenzéki párt döntését a párt elnöke, Boris Tadić ismertette a Twitteren. Közölte azt is, hogy a párt elnökségi ülésének döntése kapcsán a bojkott tartamáról és módjáról egyeztetni fognak a többi ellenzéki párttal. Tadić kifejtette: csakis egységes fellépéssel érhetnek el komolyabb eredményeket.

Az ellenzéki pártok többsége egyébként nem vett részt azon a hétfői parlamenti ülésen sem, amelyen Borut Pahor szlovén államfő intézett beszédet a képviselőkhöz. A Szociáldemokrata Párt mellett a Demokrata Párt, a Dveri, a Néppárt, a Modern Szerbia Pártja, az Elég volt! és az Új Párt is bojkottálta ezt az ülést. A pártoknak az a véleményük, hogy Szerbiában nincs igazi demokrácia, és a parlament csak az áldemokrácia ábrázolásának a helyszíne. Pahort egyébként a parlament folyosóján várták az ellenzéki pártok tagjai, és általuk bizonyítéknak nevezett dokumentumokat adtak át neki a szerb parlamentáris demokrácia elfojtásáról.

A bojkott után más ellenzéki pártok is választás előtt állnak: folytatni kell-e azt, vagy visszatérni a képviselőházi padokba. Aleksandar Stevanović, a Modern Szerbia Pártjának képviselője közölte, hamarosan döntenek a továbbiakról. A Danasnak adott nyilatkozatában kifejtette, a lépés a politikai körülmények változásának is függvénye. Ez volt egyébként az első politikai szervezet, amely a bojkott mellett döntött Pahor látogatásakor.

A Szövetség Szerbiáért pártkoalíció is a bojkottot támogatja. A koalíció később jött létre a parlament jelenlegi összetételének megalakulásától, így ebben a formában nem rendelkezik frakcióval, de a képviselőházi mandátummal is rendelkező tagszervezetek valamennyien önálló döntést hoznak majd arról, hogyan viselkednek a közeljövőben, folytatják-e az ülések bojkottálását. Ezt Balša Božović, a Demokrata Párt képviselője nyilatkozta. A Szabad Európának nyilatkozva Zoran Živković, az Új Párt vezetője kizárta a passzív bojkott módszerének lehetőségét, mert szerinte sem a haladókat, sem az őket támogató nemzetközi erőket nem érdekli, melyik párt jár el az ülésekre és melyik nem.

Az ellenzéki pártokat a leginkább a költségvetés tavaly decemberi vitájakor alkalmazott módszer bőszítette fel, amikor is a vitára szánt korlátozott időt a Szerb Haladó Párt rengeteg módosítási indítványnak a felolvasására használta ki, ellehetetlenítve ilyen módon az érdemi megnyilvánulásokat, ellenzéki felszólalásokat.

A téma kapcsán Vujo Ilić, a parlamenti élettel és választási folyamatokkal foglalkozó Kutatásokért, Átláthatóságért és Felelősségért Központ (CRTA) kutatója elmondta, hogy már hónapok óta tart az ellenzéki pártok eddig csendesebbnek számító bojkottja, képviselőik ugyanis nem jutnak szóhoz az üléseken, és nem vesznek részt a testületek munkájában sem. Mint mondta, az ülések bojkottja legitim nyomásgyakorlásnak tekinthető. Véleménye szerint az efféle hozzáállás eredményessége nagyban függ a körülményektől és az összetartástól.

Pahor jelenlétekor viszont nem volt teljes az összetartás, hiszen a Liberális Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Sandžaki Demokratikus Akciópárt és a Szerb Radikális Párt képviselői részt vettek a ház ülésén. Tegnapi közleményében az Elég volt! úgy vélekedett, hogy ezek nem valódi ellenzéki pártok.