2024. április 26., péntek

Késik az állami földek kimérése Óbecsén

Több állattenyésztő november helyett a jelek szerint csak februárban kezdheti megművelni a bérbe kapott parcellát

Bár még tavaly októberben mindössze nyolc munkanapos határidővel tetemes összeget kellett befizetniük az állami földek bérletéért, több állattenyésztő a mai napig nem művelhette meg a neki ítélt parcellát, mert azt nem mérte ki számukra a földmérő. Ezzel a problémával több állattenyésztő is megkereste lapunkat, de nevét egyikük sem vállalta – attól tartanak, ha felvállalják a nyilvánosságot, jövőre eleshetnek a bérleti jogtól. Elmondásuk szerint mivel nem vehették át idejében a parcellájukat, nem tudták elvégezni a talajelőkészítési munkálatokat, vetni sem tudtak és a tervezett szántás is későbbre csúszott.

Anđelko Mišković, a községi tanács mezőgazdasággal és falufejlesztéssel megbízott tagja érdeklődésünkre azt mondta: a község területén ezidáig a gazdák 80 százaléka vehette használatba a bérleményét.

– November elsejére kellett volna a bérlőknek birtokba venniük a parcelláikat. Sokan ugyanazon a területen maradhattak, ahol korábban is voltak, ezekkel semmi gond nem is volt, de előfordul, hogy a visszaszármaztatás miatt a föld egy részétől elesik az állam vagy pedig a gazda állatállománya változik, és ezek kihatnak a területek nagyságára. Novemberben azok élveztek elsőbbséget, akik jelezték, hogy búzát akarnak vetni, és ezt a lehetőséget nyilvánvalóvá is tettük a számukra. Aztán leesett a hó és megbetegedett a földmérő, ezért elhúzódott a kiparcellázás. Azok, akik sürgősségi eljárást kértek, mind megkapták a parcellájukat, így senkit nem ért kárt – jelentette ki érdeklődésünkre Mišković. Ez utóbbi állítását viszont egyik hírforrásunk határozottan cáfolta, állítása szerint az önkormányzatban többször is sürgette személyesen a földkimérést, de őt egyetlen alkalommal sem biztatták azzal, hogy mivel gabonát akar vetni, elsőbbséget fog élvezni.

Anđelko Mišković szerint január végére remélhetőleg minden bérlő átveheti használatra a neki ítélt parcellát. Óbecse községben legutóbb összesen 78 állattenyésztő és a PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinát nyert jogot állami föld bérlésére összesen 5895 hektáron. A község területén egyébként összesen 6510 hektárt tesznek ki az állami földek, ezenfelül 2640 hektár a kiépített infrastruktúra alapján a PIK-et és az Agroprometet illet meg. A tavalyi területhez képest az idén 850 hektárral kevesebb állami föld maradt Óbecsén, és a visszaszármaztatás miatt már most 200 hektárral csökkent az idei pályázaton majdan bérbe adható terület.