2024. május 4., szombat
NAGYBECSKEREK VÁROS

Visszakapják a Motelt és a Béga-tavakat

A pénzhiány mellett a rendezetlen vagyonjogi állapotok is akadályozzák Nagybecskerek önkormányzatát abban, hogy rendbe tegye, a város szempontjából fontos létesítményeket, mint amilyen a Motel sport- és rekreációs központ, valamint a Béga-kanyar, illetve a Béga-tavak. Nagybecskerek város emiatt a Köztársasági Vagyoni Igazgatósághoz fordult, és remélhetőleg még az év végéig tisztázódik a létesítmények vagyonjogi helyzete, illetve teljes egészében a város tulajdonába kerülnek. Attól kezdve pedig már hozzáfoghatnak a létesítmények felújításához.

Ez maradt az étteremből (Fotó: Kecskés István)

Ez maradt az étteremből (Fotó: Kecskés István)

A vagyonjogi állapotok tisztázására azért van szükség, mert most, enyhén szólva, igencsak elhanyagolt állapotban van mindkét létesítmény és egyiknek sem vehetik hasznát. Mindkét létesítmény jelenleg a Szerb Köztársaság, illetve a Köztársasági Vagyonigazgatóság tulajdonában van. Hogy ez megváltozzon, illetve, hogy a javak visszakerüljenek a város tulajdonába, ahhoz a szerb kormány jóváhagyására is szükség van. Ezt követően történhet meg a létesítmények értékének a felbecslése, illetve annak a megállapítása. Jelenleg annyit tudni, hogy a két létesítmény összesen 33 hektárnyi területéről van szó.

Ha a város formálisan is a tulajdonosává válik az említett létesítményeknek, akkor lehet elkezdeni a megfelelő beruházásokat, amire egyébként már régóta nagy szükség van. A Kettes számú Béga-tó felújítását például be se fejezték, és a másik két tó sincs jó állapotban. A Motel kirándulóhelyen a helyzet talán még rosszabb. A létesítmény egykor jó hírű étterme összedőlt, már csak a csupasz falai maradtak meg. A 800 négyzetméteres vendéglátóipari létesítmény 24 szobával rendelkezett, nagy étteremmel, jól felszerelt konyhával. 2003-ban Momčilo Rajić üzletember tulajdonába került, akinek a nevéhez fűződik a nagybecskereki sörgyár csőddel végződő privatizálása is.

Az önkormányzatban bíznak abban, hogy hamarosan rendeződik ez a kérdés, és hozzáfoghatnak a kirándulóhely felújításához, hogy a város legközelebbi kirándulóhelye visszakapja a régi fényét és újra azt a célt szolgálja, ami miatt annak idején kiépítették.