2024. április 26., péntek

Washington mindenképpen ki akarja vonni katonáit Afganisztánból

Az Egyesült Államok mindenképpen ki akarja vonni katonáit Afganisztánból, de csak miután sikerült tűzszünetet kötni a tálib lázadókkal - közölte egy meg nem nevezett, magas rangú amerikai kormánytisztviselő hétfőn Kabulban a Reuters hírügynökség tudósítójával.

Ennek előzménye, hogy az amerikai sajtó haladásról számolt be azokról a tárgyalásokról, amelyek a múlt héten hat napon át folytak Katarban Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja és a tálibok között. Khalilzad vasárnap este az afgán fővárosba érkezett.

A meg nem nevezett amerikai kormánytisztviselő megerősítette, hogy "jelentős haladás" történt a külföldi erők kivonásáról szóló tárgyalásokon Katarban, de továbbiakra van szükség a tűzszünetről és ennek időzítéséről. Egyelőre semmilyen megállapodástervezetet nem véglegesítettek. A következő tárgyalássorozat február 25-én kezdődik - mondta.

A tálibok némileg másképp nyilatkoztak szombaton. Közölték: sikerült megállapodni az amerikai tárgyalódelegációval egy békemegállapodás-tervezetről, amelynek értelmében a dokumentum aláírását követő másfél éven belül a külföldi csapatok elhagyják Afganisztánt, elősegítve ezzel a tizenhét éve húzódó háború lezárását.

"Természetesen nem akarunk örökké Afganisztánban maradni. A célunk békét hozni az országba, és partneri viszonyt szeretnénk a már békeidőben létrejövő kormánnyal." Szeretnénk, ha pozitív lenne a külföldi megszállás öröksége - mondta az amerikai tisztviselő. Leszögezte azonban, hogy tűzszünet nélkül semmiképp nem vonulnak ki a külföldi erők.

Beszámolója szerint a tálibok egyelőre nem akartak tárgyalni arról, hogy már a politikai megállapodásról szóló tárgyalásokba bevonnák az afgán kormányt is, mert ahogy mindig hangoztatták, az Egyesült Államok bábjának tekintik azt. Washington szerint azonban az afgán kormány nélkül nem lehetséges megállapodás. Viszont történt előrelépés abban, hogy az Egyesült Államok nem szeretné, ha akár az al-Kaida terrorhálózat, akár az Iszlám Állam dzsihadista szervezet támaszpontként tudná használni az országot amerikai vagy vele szövetséges országokhoz tartozó célpontok elleni támadásaihoz. "Emiatt jöttünk Afganisztánba (17 évvel ezelőtt)" - mondta az amerikai tisztségviselő, utalva az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrrortámadásokra.