2024. április 26., péntek

Ebben a szállodában robotok szolgálják ki a vendégeket

Az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi portál megnyitotta első olyan szállodáját, ahol robotok szolgálják ki a vendégeket. A FlyZoo nevet viselő hotel a múlt hónap óta fogadja vendégeit Hangcsou városában.

A 290 szobás hotelben mintegy egy méter magas robotok végzik el a szállodai személyzet legtöbb feladatát, így felszolgálják az ételt vagy cserélik a törölközőket. Az étteremben magasabb, kapszula formájú robot-pincérek szolgálják fel azokat az ételeket, amelyeket a vendégek a FlyZoo applikációval rendeltek. A bárban robotkarok dolgoznak, ezek több mint 20-féle koktél elkészítésére képesek. A fizetés arcfelismerő szoftverrel történik, és az összeg automatikusan hozzáadódik a szobaszámlához.

A vendégek érkezéskor kis termináloknál arcfelismerő rendszer segítségével jelentkeznek be. A liftek és a szobajtók szintén arcfelismeréssel működnek. A szobákban hangvezérléssel történik a hőmérsékletet szabályozására, a függönyök behúzása és a szobaszerviz is. Kijelentkezéskor a vendégeknek csupán annyi a dolguk, hogy megnyomnak egy gombot a FlyZoo alkalmazásban, ezután a szoba ajtaja bezáródik, és a szállodai költségeket az Alibaba online pénztárcáján keresztül vonják le tőlük. Egy éjszakára a szobák ára 1390 jüannál (180 eurónál) kezdődnek.

A robotok mellett persze emberi munkaerőt is foglalkoztatnak (szakácsokat, takarítókat és recepciósokat), de számukat nem tudni.

Japánban 2015-ben már nyílt egy hasonló szálloda, ahol számos feladatot robotok láttak el, a projektum azonban nem vált igazán sikeressé.