2024. április 26., péntek

Könyvbaráti körből intézmény

Százhatvan éves a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár

Az idén ünnepli fennállásának 160. esztendejét a Bielitzky Károly Városi Könyvtár, amely ez alatt az idő alatt 20 ezerről 350 ezer kötetre növelte állományát, köztük több száz különösen értékes kötettel. A közkönyvtárat Bielitzky Károly tisztviselő alapította a városi magisztrátus támogatásával. A tízezer kötetes könyvállomány tulajdonosa, aki könyvelő volt, már 1857-ben megalakította a zombori könyvbarátok körét, amely a rendelésre vásárolt könyveket a százhuszonöt fős tagság magánházaiban helyezte el. Mivel így nehezen működött a könyvek cseréje, a kör fölajánlotta állományát a városnak, azzal, hogy az helyet biztosít a közkönyvtár működtetéséhez. Zombor 1859-ben átvette saját kezelésébe a könyveket, és ezzel létrejött a Bibliothek der König. Freistad Zombor, amit Bielitzky vezetett egészen haláláig. Kezdetben csupán német nyelvű könyveket gyűjtött, majd a tagság nyomására fölhagyott ezzel a kizárólagossággal. Ebben az időben ugyanis Zombor lakosságának 38 százaléka szerb, 32 százaléka horvát, 20 százaléka magyar és csak 7 százaléka volt német.

A nevét viselő Városi Könyvtár a jubileumot Veljko Petrović összegyűjtött műveinek első, novellákat tartalmazó kötetének megjelentetésével kezdte, valamint az idei tagdíjat felére csökkentette mind a régi, mind az új tagok számára.

Az évfordulót ma 13 órai kezdettel díszüléssel ünnepli a Népszínházban a könyvtár. A rendezvény vendége lesz Vladan Vukosavljević művelődési miniszter, Dragana Milošević tartományi művelődési titkár, Miro Vuksanović, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia könyvtárának igazgatója, aki 1975 és 1988 között a zombori Városi Könyvtár igazgatója volt, Selimir Radulović, a Matica srpska könyvtárának igazgatója, valamint Laslo Blašković, a Szerb Nemzeti Könyvtár igazgatója.

Az 1859-ben alapított városi közkönyvtár biortokában kezdetben mintegy 22 ezer kötet volt, amelyeket 1920-ig a városházán helyeztek el, majd különböző helyekre költöztettek át, a II. világháborút követően az egykori Magyar Olvasókör épületébe került a könyvtár székhelye. Jelenleg is ott található az igazgatósági épület és a gyermekrészleg. A múlt század hatvanas éveiben a könyvtár az állomány növekedése folytán megkapta az egykori Zombori Takarékpénztár épületét – Bielitzky halála előtt itt dolgozott főkönyvelőként –, ma ebben az épületben működik a felnőtt részleg, a könyvkötészet és a könyvesbolt.