2024. április 26., péntek

Csapvíz csak legálisan!

Az önkormányzat döntése alapján csak azok az objektumok jogosultak a városi víz- és szennyvízhálózat használatára, amelyeket legalizáltak.

A törvénytelenül felépített épületekbe gyakran a vízvezeték-csatlakozást is törvénytelenül realizálják, az ilyen, és a hasonló módon elkövetett vízlopás egyre nagyobb gondot jelent (Dávid Csilla felvétele)

A törvénytelenül felépített épületekbe gyakran a vízvezeték-csatlakozást is törvénytelenül realizálják, az ilyen, és a hasonló módon elkövetett vízlopás egyre nagyobb gondot jelent (Dávid Csilla felvétele)

A Városi Vízművek munkásai csak azokat az objektumokat csatlakoztathatják rá a városi víz- és szennyvízhálózatra, amelyeket már törvényesen bejegyeztek a kataszteri hivatalban. Az újvidéki önkormányzat tavaly novemberben meghozott döntésének értelmében, az illegális objektumokat nem kapcsolhatják rá sem a városi ivóvíz-, sem a szennyvízhálózatra. Az időközben megkezdett munkálatok ennek a döntésnek az értelmében abbamaradnak mindaddig, ameddig nem fejeződik be az objektum legalizálásának a folyamata – olvasható a 021.rs hírportálon. Abban az esetben, ha a Városi Vízművek közvállalat szerződést kötött az illegális objektumok tulajdonosaival, a folyamat félbeszakad, és a legalizálási folyamat befejezéséig nem folytatják a munkálatokat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a peremvárosi városrészekben sokkal lassabb tempóban folynak majd a rácsatlakozások a városi szennyvíz- és vízvezetékhálózatra mint korábban, a tavalyi adatok szerint ezekben a városrészekben a szóban forgó objektumok 80 százalékánál folyamatban van a legalizációs eljárás.

Az újonnan felépített objektumok esetében csak akkor fogadják el a szennyvízhálózatra és a vízvezetékrendszerre való rácsatlakoztatási kérelmeket, ha előzőleg benyújtják a városi engedélyt az építkezésre.

Azoknak a személyeknek, akiknek ingatlanjait már rácsatlakoztatták a városi hálózatokra, de még nem legalizálták objektumaikat, 5 év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy ezt a folyamatot befejezzék.

Az új törvény értelmében abban az esetben, ha a Városi Vízművek olyan háztartásokat, illetve építményeket kapcsol rá a városi hálózatokra, amelyek illegálisak, közvállalatként 1,5–3 millió dináros büntetést köteles fizetni, a rácsatlakozást jóváhagyó, azaz a vállalat felelős személyére pedig 100.000–200.000 dináros bírság vár.