2021. április 19., hétfő

Szélsőségeseket helyeztek szabadlábra Belgiumban

Belgiumban a közelmúltban szabadlábra helyeztek 182 embert, akiket terrorizmussal összefüggő bűncselekményekért vagy szélsőséges tanok terjesztése miatt tartottak fogva - közölte a La Libre Belgique című belga napilap pénteken.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter
Koen Geens belga igazságügyi miniszter

A cikk szerint a büntetésük leteltével szabadon bocsátottak között vannak terrorista támadás előkészítésével vádolt, szélsőséges és a társadalom széles rétegei elleni gyűlöletkeltő tanokat hirdető hitszónokok és számos radikalizálódott ember is. Legtöbbjük az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel hozható összefüggésbe, akik a szíriai konfliktus 2011-es kirobbanása óta voltak őrizetben.

A szabadon bocsátottak között 74-en szerepelnek a terroristákat vagy terrorizmussal szorosan kapcsolatba hozható embereket rögzítő belga adatbázisban, akinek megfigyelését a hírszerző szolgálatoknak előtérbe kell helyezniük - közölték.

Koen Geens igazságügyi miniszter leszögezte, a rendőrség és az igazságügyi szervek feladata, hogy folyamatosan figyeljék, az elengedettek betartják-e szabadon bocsátásuk feltételeit.

Jelenleg terrorizmus miatt még 230 elítélt ember van belga börtönökben - tették hozzá.

A napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva beszámolt arról is, hogy terrortámadás előkészítésének szándéka miatt őrizetbe vettek egy, a belga főváros Molenbeek nevű negyedében élő embert .

Eric Van Duyse, a szövetségi ügyészség szóvivője szerint a régóta megfigyelés alatt tartott, majd vidéken előállított fiatalember esetében "az utóbbi időben a jelek arra utaltak, hogy cselekvésre szánja el magát". Elővigyázatossági okokból tartóztatták le - mondta.

Országszerte öt további embert is őrizetbe vettek azzal a gyanúval, hogy segítséget nyújtottak a gyanúsítottnak.

Valószínűsíthető mindazonáltal, hogy a tervezett merénylet nem nagy tömegek elleni terrorcselekmény, hanem késes támadás lett volna - közölte a szóvivő.