2024. április 26., péntek

A verbális erőszak is erőszak

A kormányfő szerint is elviselhetetlenné vált a nőket sértegető ellenzéki beszédmód

A héten meglehetősen elharapódzott a nők elleni ellenzéki gyűlöletbeszéd körül kialakult vita. A hatalom azt állítja, hogy az ellenzék tagjai csak ekképp tudnak kommunikálni és egyedül sértésekkel képesek elérni azt, hogy valaki felfigyeljen rájuk, az ellenzékiek pedig folyamatosan emlékeztettek arra, hogy a jelenlegi haladó párti politikusok korábban maguk sem ódzkodtak hasonló megfogalmazásoktól. A gyűlöletbeszédből így, sajnos, az egyelőre ki nem írt választások piszkos politikai kampánya lett. A tüntetések szervezésében résztvevő Sergej Trifunović színésznek több kirohanása is volt a napokban. Buta libának, szajhának nevezett több olyan hölgyet is, aki a Szerb Haladó Pártban tölt be valamilyen tisztséget, valamelyik önkormányzatnak a hatalmi képviselője. Legutóbb a belgrádi  Savski venac önkormányzat elnökét, Irena Vujovićot állította saját célkeresztjébe, ezt követően a haladó párt belgrádi női szervezetei tiltakozásuknak adtak hangot, s azt mondták, nem lehet tolerálni, ha valaki képtelen demokratikus eszközökkel harcolni, s ahelyett egyszerűbbnek tartja, hogy lincshangulatot teremtve, a legdurvább lealacsonyító sértésekkel és megalázásokkal viszonyul azokhoz a nőkhöz, akiknek van elég bátorságuk kiállni a saját véleményük és politikai tevékenységük mellett.

Trifunović korábban Ivana Žigićet, a Srpski Telegraf napilap újságírónőjét minősítette a saját közösségi oldalán, majd miután a művelődési minisztérium is reagált, a Twitteren kiemelte, akkor lett volna politikailag korrekt, ha Žigićet usztasa ku...nak nevezte volna, utalva arra az incidensre, amikor a Szerb Radikális Párt képviselői ezekkel a szavakkal illették Aleksandra Jerkovot, a Demokrata Párt parlamenti képviselőjét. Gondot okozott azonban az is, hogy a színész az újságírónő személyes adatait, telefonszámát is közzétette a közösségi hálózaton.

A közbeszédben és politikai életben a verbális támadások egyre komolyabb méreteket öltenek és eljött a végső ideje annak, hogy véget vessünk ennek a gyakorlatnak, fogalmazott pénteken Brankica Janković nemi egyenlőségi biztos. Egyre intenzívebbek és brutálisabbak ezek a leszámolások, értékelte, az efféle kommunikációt pedig, tette hozzá, sürgősen fel kell számolni. A támadások leggyakrabban a nők ellen szóltak, de a férfiakat sem kímélték, állapította meg a biztos, az egész társadalomra nézve veszélyt jelentenek, nem tartalmaznak semmilyen érveket, ráadásul azzal fenyegetnek, hogy elfogadottá és a nyilvános beszéd általános képévé alakuljanak, figyelmeztetett az illetékes. Hagyják abba a diszkriminatív, fenyegető, szexista beszédet, szólított fel.

Az ügyben Ana Brnabić kormányfő is megszólalt, aki kifejtette, hogy a nők elleni gyűlöletbeszéd elviselhetetlenné vált, s arra kérte az illetékes állami és bírósági szerveket, hogy reagáljanak.

– Elég volt a nők sértegetéséből, ez már több a soknál. Ha ilyen a tisztességes, polgári Szerbia, a szabad Szerbia, akkor én egyértelműen nem kívánok annak a része lenni – fejtette ki Brnabić, majd hozzátette: az, amit Sergej Trifunović és a Szövetség Szerbiáért ellenzéki koalíció egyes tagjai művelnek, az egyáltalán nem nevezhető polgárinak, semmi köze sincs a szabadsághoz, s Szerbia valódi arculatához sem. – Ha az otthoni nevelés és a mások iránti tisztelet nem elég ahhoz, hogy megállítsa ezt a gyűlölethullámot, akkor az államnak kell rendet tennie, a bíróságokat pedig arra kérem, hogy reagáljanak, mert amit hallunk, az már tényleg több a soknál.

Nela Kuburović igazságügy-miniszter arra szólította fel az illetékes szerveket: vizsgálják meg, van-e bűnvádi feljelentésre okot adó eleme mindannak, amit a napokban hallhattunk, s ha van, intézkedjenek. Zorana Mihajlović kormányfő-helyettes pedig arról beszélt, hogy a nők elleni erőszak kérdése nem merülhet ki a fizikai bántalmazásokban, a verbális erőszak is erőszaktevésnek számít.

Elítélték az ellenzéki kijelentéseket az SZHP és a Szerbiai Szocialista Párt tartományi képviselőnői is pénteki sajtótájékoztatójukon. Mia Strajin, a női parlamenti hálózat elnöke sajnálatának adott hangot, hogy csak e két párt nevében beszélhet, az ellenzék női képviselői ugyanis nem járultak hozzá a sajtótájékoztató megtartásához.