2024. április 26., péntek

Anyaországi támogatás a felújítások befejezésére

Pásztor István: Még az idén megvalósul az öt megkezdett nagyberuházás – Hétfőtől újra járnak az iskolabuszok Szabadkán

Magyarország kormánya csaknem másfél milliárd forintot (520 millió dinárt) hagyott jóvá öt, korábban megkezdett vajdasági nagyberuházás megvalósítására. A támogatásból befejeződhetnek a felújítási munkálatok a szabadkai Szent Teréz-székesegyházon, a Magyar Médiaházban, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületén, valamint a nagybecskereki zárdán és a Magyar Szó Lapkiadó Kft. újvidéki székházán. Döntés született az iskolabusz-program Magyar Nemzeti Tanács általi támogatásáról, így hétfő óta, a tanév első félévéhez hasonlóan, különbusz szállítja a diákokat.

Pásztor István (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor István (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tegnap a szabadkai sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a magyar kormány szerdán, több hónapnyi előkészület után, döntést hozott a Vajdaság területén megkezdett öt nagyberuházás befejezéséhez szükséges eszközök odaítéléséről. A támogatás biztosítja az anyagi feltételeit annak, hogy a projektumok utolsó fázisa még az idén befejeződjön.

Pásztor István elmondása szerint a szabadkai Szent Teréz-székesegyház 2015-ben indult felújításának  befejezését a magyar kormány 250 millió forinttal támogatja.

– A másik, igencsak jelentős projektum a nagybecskereki zárda épületével kapcsolatos. Ezen épület teljes felújítása egy előző kormánydöntés alapján indult meg, azzal a céllal, hogy egyrészt a Nagybecskereken működő leánykollégium számára biztosítsunk normális működési feltételeket, ellátást, szállást a bánáti, elsősorban leánytanulók számára, akik Nagybecskereken járnak középiskolába, másrészt pedig azért, hogy az épület keretein belül olyan kulturális tereket építsünk ki, amik lehetőséget teremtenek arra, hogy hosszú távon otthont adjon nemcsak a nagybecskereki, hanem a közép-bánáti közösségi életnek is. Ezen beruházás befejezéséhez a kormány ezúttal 370 millió forintot hagyott jóvá – mondta.

A szabadkai Szent Teréz-székesegyház  (Gergely Árpád felvétele)

A szabadkai Szent Teréz-székesegyház felújítása 2015-ben kezdődött (Gergely Árpád felvétele)

– Emellett a magyar kormány további 120 millió forintot irányozott elő annak érdekében, hogy a zárdaépületet a megfelelő módon be tudjuk bútorozni, fel tudjuk szerelni, és meg tudjuk teremteni a feltételeit annak, hogy a nagybecskereki magyar közösség birtokba vegye – fogalmazott Pásztor István.

Az oktatás terén rendkívül nagy jelentőséggel bír az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara Szabadkán lévő épületének, az úgynevezett Sárgaháznak a teljes körű rekonstrukciója. Erre a célra a magyar kormány jóvoltából újabb 300 millió forint áll rendelkezésre. Az épület felújítása mellett ez magába foglalja a bebútorozás és a felszerelés költségeit is.

A média területén két nagyberuházás élvezi a magyar kormány anyagi támogatását. A Magyar Szó újvidéki szerkesztősége épületének felújítása mintegy másfél évvel ezelőtt kezdődött, és a most jóvá hagyott 100 millió forintos támogatásnak köszönhetően még az idén befejeződhet. Emellett támogatásban részesül a Pannónia Alapítvány által üzemeltetett Magyar Médiaház, ahol lapunk szabadkai szerkesztősége is székel. A megkezdett beruházás befejezésére, illetve a hiányzó felszerelések beszerzésére 260 millió forintot irányozott elő a magyar kormány.

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar teljes körű rekonstrukciójára 300 millió forintot hagyott jóvá Magyarország kormánya (Gergely Árpád felvétele)

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar teljes körű rekonstrukciójára 300 millió forintot hagyott jóvá Magyarország kormánya (Gergely Árpád felvétele)

– Ezek a beruházások számunkra hihetetlenül fontosak, mert megteremtik a lehetőséget ahhoz, hogy azt, amit elkezdtünk, be is tudjuk fejezni. Csak úgy tudunk előrehaladni, ha lépésről lépésre, nagy volumenű fejlesztéseket megcélozva elkezdjük azok megvalósítását, és be is tudjuk őket fejezni – mondta Pásztor István.

Újságírói kérdésre a VMSZ elnöke szót ejtett a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok ügyéről is. Mint mondta, a vonatkozó törvénynek múlt év végi módosításával nem történt olyan változás, ami korlátozó jellegű lenne az anyakönyvi kivonatok tartalmával és a nyelvhasználattal kapcsolatban, sőt inkább pozitív értelemben változott, ugyanis lehetőség nyílik arra, sőt anyakönyvvezetői kötelesség, hogy az anyakönyvbe beírják a nemzeti hovatartozást is.

– Újdonságnak számít, hogy a rendszer központosításra került, és egy adatbázisból dolgozik minden anyakönyvvezető. Ez jelentős mértékben csökkenti azokat a mozgástereket, amiket egy-egy önkormányzat szintjén biztosítottak vagy teremtettek meg a hivatalok. Nem jogalkotásbeli kérdésről beszélünk, hanem elsősorban technikai kérdésekről. Mi ezt így is kezeljük, és folyamatban van a tárgyalás a közigazgatási és államigazgatási minisztériummal, amelynek a hatáskörébe tartozik ezen törvény végrehajtása. Amikor ezzel kapcsolatban befejezzük a beszélgetéseket, akkor ennek tartalmáról, végkifejletéről tájékoztatni fogjuk a közvéleményt – mondta a pártelnök.