2024. április 18., csütörtök

Az idén száztíz éves Tóthfalu

Magyarkanizsa község egyik legszebb településén, Tóthfaluban folyamatosan terveznek. Egy pillanatra se áll le a gépezet, mindig újabb és újabb ötletekkel rukkolnak elő, ami mind azt a célt szolgálja, hogy a falu fejlődjön, a lakosok pedig mind jobban szeressenek ott lenni. Bata Ferenc, a helyi közösség elnöke szerint a múlt évet jól zárták, ahogy mondta, aránylag sikeresnek nevezhető a 2018. esztendő.

– Hosszú évek után végre sikerült kiaszfaltozni két utcánkat, amire már igazán nagy szükség volt. Ez komoly anyagi ráfordítást igényelt, vagyis Magyarkanizsa község támogatását és a helyi járulék eszközeit. Emellett szintén tavaly a helyi közösség épületének külső homlokzata is teljes mértékben megújult, valamint egy raktárhelyiséget terveztünk felhúzni az épület mellé, de itt az idő rövidsége és a téli idő beköszönte meggátolt bennünket, az idén azonban mindenképpen szeretnénk ezt is megvalósítani – mesélte a polgármester.

Hogy 2019-re milyen terveik vannak, arról a következőket nyilatkozta:

– Ez az év egy jelentős évforduló nálunk, mégpedig a falu 110 éves fennállásának az évfordulója, melyet a templomunk felépítéséhez datálunk, ez pedig 1909-ben volt. A templomot a falu alapítója, Tóth József építtette fel, és ennek a 110 éves jubileumát ünnepeljük majd az idei év folyamán. Minden rendezvényünket ennek szellemében tartjuk. Harminc olyan rendezvényt terveztünk, ami a helyi közösség, az egyházközség, a civil szervezetek, az oktatási intézmények részvételével történik majd. Nagyon szeretnénk a fennmaradt, még kiaszfaltozatlan utcáinkat is rendbe tenni. Mivel több kőolajfurat van, szeretnénk, ha a kőolajkutató vállalat is besegítene.

Tóthfaluban tavaly a demográfiai adatok, csakúgy, mint más településeken is, azt mutatják, hogy több az elhalálozottak száma, mint az újszülötteké. Tavaly kilenc baba született, ennek a duplája azonban az a szám, amennyien eltávoztak. Házasságot pedig két pár kötött Tóthfaluban tavaly.