2024. május 4., szombat

Salvini: nem probléma, ha véget ér a Sophia misszió

Olaszország számára nem okozna gondot, ha véget érne az embercsempész-hálózatok felderítése, illetve felszámolása érdekében a Földközi-tengeren tevékenykedő európai uniós Sophia haditengerészeti művelet - mondta Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes szerdán Rómában arra reagálva, hogy előző nap Németország úgy döntött, felfüggeszti részvételét a műveletben.

"Milyen érdeke fűződne Olaszországnak ahhoz, hogy részt vegyen egy nemzetközi misszióban, ha minden megmentett migránst nekünk kell befogadni?" - tette fel a kérdést az olasz bevándorlásellenes Liga vezetője újságíróknak nyilatkozva.

2015 júliusa és 2018 december 31. között 43 227 menedékkérőt mentettek ki a Földközi-tengeren a misszió keretében. Mindegyiküket Olaszországba szállították. "Milyen nemzetközi misszió az, ha minden migráns Olaszországba érkezik?" - kérdezte tovább Salvini.

"Együtt tudunk élni azzal", ha a tengeri művelet véget ér - jelentette ki.

A miniszter egyben reményét fejezte ki, hogy más EU-tagállamok is követni fogják Olaszország bevándorlási politikáját, s lezárják kikötőiket. "A spanyol szociáldemokrata kormány is példát vett tőlünk a migránsok kezdeti lelkes felvételét követően" - mondta.

A Sophia, vagyis hivatalosan az EuNavforMed katonai misszióban 24 uniós tagállam vesz részt.

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) olasz elnöke - szintén a német döntésre reagálva - a Sophia mandátumának megváltoztatását sürgette szerdán.

A 2015 óta működő művelet a líbiai parti őrség kiképzésének feladatait, valamint a Líbiára vonatkozó fegyverembargó betartásának ellenőrzését is ellátja. Ezenkívül - az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait követve - információkat gyűjt a Líbiából származó illegális olajkereskedelemről. Az Európai Unió 2018. december 21-én, fél évvel, március 31-ig meghosszabbította a Sophia misszió mandátumát.

"A műveletet fenn kell tartani, ugyanakkor meg kell változtatni és meg kell erősíteni" - mondta Tajani Brüsszelben szerdai olasz sajtóértesülések szerint.

"Kényszeríteni kell minden EU-tagállamot az illegális bevándorlás elleni műveletben való részvételre. Nagyobb szolidaritásra van szükség az uniós tagországok között. A bevándorlás ugyanis nem olyan ügy, amely csak a dél-európai államokat érinti" - emelte ki az EP elnöke.

Tajani egyben kifogásolta, hogy egyes kelet-európai országok nem mutatnak készséget együttműködésre migrációs kérdésekben. Szerinte minden uniós tagországnak ki kell vennie a részét a kötelezettségek teljesítéséből.

Az EP-elnök arról is beszélt: az illegális bevándorlás megfékezéséhez sürgősen fokozni kell az európai befektetések mértékét az afrikai kontinensen. "A következő uniós büdzsében legkevesebb 50 milliárd euró afrikai befektetésre lesz szükség" - mondta Tajani.