2024. április 26., péntek

A magyar kultúra éltető ereje

A bajsai Testvériség Művelődési Egyesület ünnepsége összehozta a falu apraját-nagyját – Új viseletben a Napsugár gyerekcsoport és a Csalogány asszonykórus

A magyar kultúra napja alkalmából a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület negyedik alkalommal szervezte meg ünnepi rendezvényét, amelyet a hétvégén tartottak meg a falu Tűzoltóotthonában.

Verebes Krnács Erika előadóművész a bajsai gyermekévekre emlékezett, majd Mátyás királyról mesélt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Verebes Krnács Erika előadóművész a bajsai gyermekévekre emlékezett, majd Mátyás királyról mesélt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az ünnepi műsorban nemzeti imánkat Kovács Edit magyartanárnő felkészítésében az általános iskola díjnyertes szavalója, Tóth Viktória előadásában hallhatta a közönség, a Szózatot pedig a nyolcadikos Gubik Noémi tolmácsolta, aki korábban szintén díjat vehetett át szavalatáért. Közreműködtek a helyi óvodások és az általános iskola diákjai, a zeneiskolások pedig klasszikus és modern zenedarabokat szólaltattak meg. A Pitypang citeracsoport tagjait Vaszlavik István készítette fel, a Napsugár néptánccsoportot pedig Sörfőző Andor koreográfus. Továbbá a 40 éves múltra visszatekintő Csalogány népdalkör és citerazenekar turai népdalcsokrot adott elő Piukovity Boglárka művészeti vezetésével. Az ünnepi műsorban közreműködött még a bajsai származású Külhoni Magyarságért Díjjal jutalmazott Verebes Krnács Erika előadóművész, aki néhány szóban a gyermekkorára emlékezett, mielőtt Mátyás királyról mesélt volna hallgatóságának.

– Igazából én Bajsán éreztem magam otthon gyermekkoromban, és a szívem mélyén mindig is bajsai maradtam. A mai napig hatással vannak rám azok a magyarórák, amiket egykori tanárom, Borús Sándor szeretettel teli hozzáállásának köszönhetek, és amik meghatározzák az irodalomhoz fűződő kapcsolatomat. Én magam harminchetedik éve foglalkozom rendhagyó irodalomórákkal, tanítottam iskolában, dolgoztam színházban, majd az Újvidéki Rádióba kerültem, az idén éppen 30. éve. Munkám során igyekszem odafigyelni a gyerekek lelkére, építésére, feladatomnak érzem, hogy az irodalmon keresztül – a Mécsvirág együttessel közös produkcióink alkalmával is – továbbadjam a szép szó szeretetét hallgatóságomnak – mondta el Verebes Krnács Erika, aki Arany János Toldi című művének egy részletét is előadta a közönségnek. A rendezvény alkalmából Kókity Erikát, a Testvériség Művelődési Egyesület elnök asszonyát kérdeztük az elmúlt év eseményeiről.

Részlet a bajsai kultúra napi műsorból (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Részlet a bajsai kultúra napi műsorból (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Sikeres évet tudhat maga mögött a művelődési egyesületünk. Öt szakcsoportunk tevékenykedik, és mindegyik megállta a helyét a maga területén. Havonta vannak rendezvényeink, fellépési lehetőségeink. Nem unatkoztunk a múlt évben, és ebben a tempóban zajlik az idei évünk is. Ami külön öröm volt számunkra, hogy valamennyi átadott pályázatunk sikerrel szerepelt. A Magyar Kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor, a Magyar Nemzeti Tanács, Topolya község és a bajsai helyi közösség támogatását élveztük – nyilatkozta az elnök asszony, majd kitért arra is, hogy a támogatásból milyen előrelépéseket tudtak tenni.

– Sikerült új fellépőruhákkal gyarapítani a gyermektáncosaink kelléktárát, a Csalogány népdalkör tagjai pedig nyári viselettel gazdagodtak – tudtuk meg Kókity Erikától, aki elmondta, hogy a magyar kultúra napjának megünneplése után a Prélóra készül a bajsai közösség, de megemlékeznek az 1948/49-es márciusi forradalom és szabadságharc kitöréséről, és népdaltalálkozót is tartanak.

– A művelődési egyesületünk a helyi civil szervezetekkel, illetve a helyi közösség támogatásával karöltve szervezi meg a falu nagy hagyománynak örvendő rendezvényét, a Prélót. Március 2-án az idei vetélkedő jellegű hagyományőrző összejövetelünkre körülbelül 400 személy részvételére számítunk. Már zajlanak az előkészületek, és Magyarország mellett Horvátországból, reményeink szerint Erdélyből várjuk kultúránk képviselőit, illetve a felvidéki Tar községből is jelezték részvételi szándékukat, a környező községek magyar és szlovák művelődési egyesületeinek a képviselői mellett – tudtuk meg az elnök asszonytól, aki elmondta azt is, hogy az idei találkozó újdonsága lesz, hogy a gyerekek az ügyességi próbák mellett kézműveskedésben is vetélkedhetnek. A Préló után a Durindóra készülnek bajsaiak, illetve a falunapi programsorozatra összpontosítanak, miközben már több népzenei szemlének a dátumát is bejegyezték a naptárba.