2024. április 26., péntek
NBA

Abdul-Jabbar kipipálva!

Nem telhet el úgy hét a tengerentúlon, hogy Nikola Jokić ne hívja fel magára a figyelmet. A Denver szerb centere néhány hete igazi bombaformában játszik, meccsről meccsre vezeti csapatát győzelemig, és az egyéni statisztikai adatok terén is kimagasló számokat produkál. Legutóbb a LeBron James távozásával harmatgyengévé vált Cleveland volt a Nuggets áldozata, amely hazai parketten bő húsz ponttal verte (124:102) a Kelet sereghajtóját.

Ám nem csak az elvárt sikernek örülhetett a középnyugati gárda szurkolótábora: „Joker” a szezon hatodik tripla-dupláját könyvelte el (19 pont, 12 gólpassz, 11 lepattanó), karrierjében pedig már 22-nél jár (összehasonlításképp: Vlade Divac másfél évtizednyi NBA-karrier alatt 8-ig jutott…). A Cleveland elleni klasszis teljesítménnyel nem akárkit hagyott maga mögött Nikola ezen a listán: az NBA minden idők legponterősebb játékosát, a hatszoros bajnok és hatszoros MVP (legértékesebb játékos), valamint 19-szeres All Star-válogatott Kareem Abdul-Jabbart! A liga történetének egyik legjobb kosarasa 21 alkalommal jegyzett ilyen kimagasló teljesítményt valamely mérkőzésen Milwaukee- vagy Lakers-mezben.

Az NBA-ben nagy hatalma van a statisztikának, a számoknak, az örökranglistákra nem lehet érdemtelenül felkerülni, és aki rajta van valamelyiken, beírja magát a történelembe. Tekintve, hogy a zombori februárban fogja betölteni 24. életévét, bőven elképzelhető, hogy a jövőben újabb legendákat ér utol, és hagy le.