2024. április 26., péntek

Öntözéshez új kutak

Kútfúrás Vajdaságban

Az emberiség fejlődése során igen fontos szerep jutott a víznek, és ezen fejlődés egyik fontos mozzanatát jelentette az, amikor az ember megtanult bánni ezen éltető elemmel. Csatornákat ástak, gátrendszereket alakítottak ki, kutakat fúrtak, mindezt annak érdekében, hogy biztosítsák az ivóvizet, illetve a mezőgazdaság számára elengedhetetlen vízmennyiséget. Vidékünk édesvízben gazdag területnek mondható, és nem is olyan régen még szinte minden ház rendelkezett saját kúttal, amellyel a család, illetve a ház lakosai fedezni tudták ivóvíz szükségleteiket. Mára a legtöbb helyen nincs gondunk az ivóvízzel (a tisztaságával egyes helyeken annál inkább), viszont bizonyos helyzetekben ma is újabb kutak fúrására van szükség. Országunk mezőgazdasági minisztériuma az idén is támogatta új kutak fúrását, mindezt annak érdekében, hogy az időnként szélsőséges időjárás, az esetenkénti szárazság ellenére biztosítva legyen a termés.

A temerini Surányi Róbert több, mint két évtizede foglalkozik kutak fúrásával, és elmondása szerint a különböző támogatásoknak köszönhetően egyre több kutat fúrnak, elsősorban a mezőgazdasági termelők.

 Arra kérném, hogy néhány mondatban mutassa be a cégét.

– Kútfúrással több, mint húsz éve foglalkozunk, de a cégünk, a Hidromont 1 hivatalosan csak 2003-ban indult útjára. Mi csak kisebb formátumú kutakat fúrunk. Ez azt jelenti, hogy főleg háztartások vízszükségletének kielégítése, illetve mezőgazdasági termőterületek öntözése céljából végzünk kútfúrást. Ezek esetében a csövek átmérője kisebb. A testvéreméknek van egy hasonló profilú vállalkozása, ők elsősorban nagyobb átmérőjű csövekkel rendelkező kutakra specializálódtak. Tevékenységünk egész Vajdaság területét felöleli, de elsősorban Dél- és Nyugat-Bácskából, illetve Dél-Bánátból hívnak bennünket. Ezeken a területeken a talaj is kedvez a kútfúrásnak, ugyanis puhább, homokosabb. Dombos, illetve hegyes vidékeken nehezebb a kútfúrás, és mi a vállalkozás elindításakor úgy döntöttünk, hogy a kevésbé kötött talajokra specializálódunk, és ehhez való gépeket szereztünk be külföldről, Magyarországról. Hegyvidéken a kútfúrás szinte lehetetlen, és sokkal nagyobb összegeket emészt fel.

Milyen célból fúratnak az emberek kutat?

– A megbízóink legnagyobb százaléka öntözés céljából szeretne kutat fúratni, és ezt az első vízhordó rétegben lévő vizet szinte csak erre tudjuk felhasználni. A növénytermesztők mellett az állattartók is fúratnak kutakat, hisz így biztosítják az állatok ivóvizét. Ugyanakkor autómosodák is igénylik a saját fúrt kutat. Az utóbbi időben fűtés céljából is egyre több kutat fúratnak, hisz a földből nyert víz 15 Celsius-fokos, és ezt fel tudják használni melegítéshez.

A mezőgazdasági minisztérium támogatja  az új kutak fúrását. Ezzel párhuzamosan növekedett a kútfúrás iránti kereslet?

– Igen, megnövekedett a kutak iránti kereslet. Sokan úgy is állnak a dologhoz, hogy ha már lehetőségük van erre pályázni, akkor öntözőrendszert alakítanak ki. Mi nem panaszkodunk, mindig van munkánk. Nem szeretnénk tovább terjeszkedni, vagy nagyobb gépeket vásárolni, így a céget fenn tudjuk tartani. A munkánk iránti kereslet nagyban függ az időjárástól is. Ha száraz a tavasz és a nyár, akkor megnövekszik a megrendelések száma.

 Azoknak, akik kutat szeretnének fúratni, szükségük van különböző engedélyekre?

– Ha valaki hivatalosan intézi az ügyet, tehát ha az igénylő pályázni is akar, akkor több dokumentumot és engedélyt is be kell szereznie. Ez természetesen csak az igénylőinkre vonatkozik. Mi rendelkezünk a munkavégzéshez szükséges engedéllyel, viszont minden más az igénylő dolga. Aki önerőből fúrat kutat, annak nincs szüksége semmilyen engedélyre.

Említette, hogy egész Vajdaságban tevékenykednek. Hogyan derítik ki, hogy mely területeken milyen mélyre kell lefúrniuk?

– Ezt manapság tudjuk. Annyi helyen megfordultunk már, hogy nagy meglepetés nem érhet minket, hiszen a domborzati viszonyoktól függően egy-egy adott területen körülbelül ugyanott található a vízréteg. A pontos mélység azonban csak fúrás közben derül ki. A kútfúrás nem egyszerű mesterség, hisz hiába tudjuk megmondani, hogy adott területen körülbelül hol található az első vízréteg, valójában nem látjuk, mi van a talajban. Éppen ezért az is megtörténik, hogy nem sikerül a kútfúrás. Ennek különböző okai vannak, de a leggyakrabban az történik, hogy a vízben sok a gáz, és a pumpák nem tudják felhúzni a vizet a kútból. Az is megtörtént, hogy fúrás közben olyan réteggel találkozunk, amit nem tudunk átfúrni.

Az év melyik részében van a legtöbb munkájuk? Egy-egy kút kifúrása mennyi időt vesz igénybe?

– Részünkről egy kút kifúrása egy nap alatt kivitelezhető. A kútfúrás jobbára szezonjellegű tevékenység. A legtöbb munkánk márciustól májusig van, tehát a legtöbb megrendelésünk vetés, ültetés előtt érkezik, amikor a termelők már az előrejelzésekből sejthetik, hogy milyen időjárásra van kilátás.

 Mindezekhez csak annyit teszünk hozzá, hogy bizony az öntözés is „kétélű fegyver”, hisz amennyiben felhasználását nem szorítjuk ésszerű keretek közé, és mértéktelenül öntözünk a legnagyobb kánikulában napközben is (mint ahogy azt a rossz nyelvek szerint egyes nagygazdák, illetve privát cégek teszik), édes víztartalékaink könnyen elfogyhatnak. Topolyai és környékbeli gazdák elmondása szerint egyes helyeken nyaranta vízhiányt tapasztaltak, ami nem abból áll, hogy ezeken a területeken hosszú időn keresztül nem hull csapadék, hanem hogy a korábban kifúrt kutak elapadtak.