2021. május 16., vasárnap

Megújult a Városi Színház Óbecsén

Február elsejétől kezdve filmekkel, előadásokkal és kiállítással várja közönségét az intézmény

A januári kényszerszünet után február elsejétől megújult nézőtér és modernebb színháztechnika várja majd a közönséget az óbecsei Városi Színházban, amely a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium Városok a fókuszban elnevezésű pályázatán nyert ötmillió dinárt a felújításra. Ennek az összegnek a nagyobb részét színpadtechnikai eszközökre költötte el az intézmény, ami mind a munkafeltételeken, mind az előadások élvezhetőségén sokat javít majd.

A megújult beltér után a színház külseje is felújításra szorul (Fotó: Fehér Rózsa)

Zdravko Petrović igazgató elmondása szerint csaknem 30 ezer eurót költöttek el színházi felszerelésekre (reflektorokra, audiovizuális eszközökre, függönyre, sínrendszerre stb.), sőt a renoválás keretében megjavították a bútorokat, LED-ekre cserélték az izzókat, új LED-világítást kapott az emeleti előtér, kimeszeltek, felújították a színpad mögötti vizesgócot, új székeket vásároltak a kamaradarabokhoz, és elvégezték a nézőtéri székek mélytisztítását is.

Az új belsővel február elsején nyitja meg kapuit a nézők előtt a színház, és egész hónapban változatos programok közül válogathat majd a közönség. Február elseje és harmadika között vetítik majd a hazai mozik slágerfilmjét, a Taksi bluz című szerb komédiát, február 8-án pedig Ibsen Kísértetek című drámájában láthatjuk majd többek között Mirjana Karanovićot. Ebben a hónapban fiatal újvidéki művészek tolmácsolásában nézhetjük majd meg a Godot-ra várva című Beckett-drámát, és műsorra kerül a Zoran Subotički által írott, Lazar című, Lazar Dunđerskiről szóló monodráma. Februárban lesz egy olasz filmciklus is, és február 22-én, Danilo Kiš születésének a napján egy róla szóló szakmai előadással és egy kiállítással emlékeznek a 30 éve elhunyt íróra.

A Városok a fókuszban elnevezésű programot, amelynek köszönhetően sikerült végre rendbe hozni a Városi Színházat, 2016-ban indította a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium a kultúra decentralizálásának és az önkormányzatok kulturális kapacitásainak a fejlesztése érdekében. Abban az évben Törökbecse lett a befutó, több mint 56 millió dináros támogatásban részesült, mellette öt további önkormányzat nyert a pályázaton. 2017-ben tíz projektum között osztottak szét 140 millió dinárt, tavaly pedig 150 millió dináron 22 önkormányzat osztozott, és Óbecse első alkalommal jutott ily módon állami támogatáshoz. A Városi Színház homlokzata, tetőszerkezete és szigetelése is felújításra szorul, ez a beruházás a műszaki tervdokumentáció szerint legalább 21 millió dinárba kerülne, amire ugyancsak pályázat útján remél pénzt szerezni az intézmény.