2024. április 26., péntek
NAGYBECSKEREKI VÍZGYÁR

Vučić: Februárban üzembe helyezik

A nagybecskereki Városi Vízművek jóváhagyta, hogy tavaly december 19-étől kezdve a víztisztító vizét a városi vízvezeték-hálózatba juttassa. Ezzel elkezdődött a több mint egy éve nem használt berendezés állapotának a tesztelése, majd pedig a próbaüzemeltetése is. A csapvíz azóta láthatóan tisztább lett, a használatának a tilalma azonban továbbra is érvényben maradt.

A vízgyár megosztja a nagybecskerekieket (Fotó: Kecskés István)

A vízgyár megosztja a nagybecskerekieket (Fotó: Kecskés István)

Azt is közölték, hogy a víz minőségét folyamatosan ellenőrzik az akkreditált laboratóriumokban, az eredményekről pedig a polgárokat idejében tájékoztatják. Nos, lassan egy hónap elteltével sincs hivatalos közlemény a víztisztító munkájának eredményéről. Az új év első napjaiban aztán „alternatív” forrásokból (SMS-ek, Facebook) olyan hírek jelentek meg laboratóriumi jelentések formájában, amelyek szerint a jelenlegi vezetékes víz nem felel meg a követelményeknek. Sok benne az ammóniák, az arzénról viszont, amely miatt 2004 óta tilos a vezetékes víz használata Nagybecskereken, nem szólnak. Ezeket a híreszteléseket azon nyomban cáfolták a Városi Vízművek, és álhírek terjesztése, illetve pánikkeltés gyanúja miatt bűnvádi feljelentést is kilátásba helyeztek.

A dilemmát, hogy mikor helyezhetik (hivatalosan is) üzembe a vízgyárat, Aleksandar Vučić államfő oszlatta el, aki egy televíziós műsorban bejelentette, hogy erre februárban kerül majd sor. A nagybecskerekiek az elmúlt évek során annyi ígéretet hallottak, hogy már lassan a saját fülüknek és a szemüknek sem hisznek. A kételyeket csak növeli az a tény, hogy a víz laboratóriumi elemzésének eredményeiről továbbra is hallgatnak.