2024. április 26., péntek
AUSTRALIAN OPEN

Tizenegy éve döntő volt

Đokovićnak Tsonga után Shapovalov következik – Krajinović a 3. fordulóban – Kiesett Fucsovics és Krunić – Karlović kiengedte a kezéből Kej Nisikorit

Novak Đoković a helyi idő szerint 22.45-kor kezdődő és a 2008-as döntőt idéző meccsen a francia Jo-Wilfried Tsongával játszott. Mint egykor, most is Đoković nyert, és holnap a nyolcaddöntőért a 19 éves kanadai Denis Shapovalovval mérkőzik, ami első találkozójuk lesz.

Tsonga csak pillanatokra idézte régi önmagát (Fotó: Beta/AP)

Tsonga csak pillanatokra idézte régi önmagát (Fotó: Beta/AP)

Novak 2:1-es vezetése után az első játszmában három break következett, és a szerb ezt az előnyt nem hagyta ki. A másodikban 3:3-ig tartott az egyensúly, megint három break volt, amiből kettő Novaké a 2:0-s vezetéshez. A harmadik szettben is a szerb jutott elsőnek előnyhöz, és ekkor már nem engedett visszavágót. Novaknek ez volt a 260. győzelme a nagy tornákon.

Filip Krajinović nem mulasztotta el a továbbjutási alkalmat, de nem is remekelt az előző körben Györét verő orosz Jevgenyij Donszkoj ellen. A zombori teniszező az első játszmában 1:1-nél jegyezte a döntő breaket, a másodikban azonban 4:2-es, a harmadikban 4:1-es előnyt rontott, s csak rövidítésekben harcolta ki a győzelmet. Filip a nyolcaddöntőért a 11. kiemelt Borna Ćorićtyal találkozik, s ez lesz az első egymás közötti meccsük.

Kiesett Fucsovics Márton és Aleksandra Krunić. A magyar elsőnek breakelt a horvát Ćorić ellen, a folytatásban viszont a horvát volt jobb, négyszer nyerte el Márton kezdőütését, és megérdemelten jutott a 32 közé. Krunić csak egy órát tudott pályán maradni a 21. kiemelt kínai Csiang Vang ellen, aki háromszor nyerte el a szerb kezdőütését a könnyed győzelemhez.

Ivo Karlović, a mezőny legmagasabbja és legidősebbje, kiengedte a kezéből Kej Nisikorit, Ázsia legjobbját. A horvát 0:2-ről egyenlített, a döntő játszmában pedig 4:4-nél három breaklabdája volt, majd a rövidítésben 7:6-nál két adogatása az esetleges 9:6-ért, de az alkalmakat nem használta ki.

Miloš Raonić a nap rangadóján a tavalyi US Open után Melbourne-ben is nagy csatában legyőzte a visszatéréssel próbálkozó svájci Stan Wawrinkát.

A női világelső Simona Halep újra megmenekült. A 2. fordulóban is vereségre állt, hisz a fiatal amerikai Sofia Kenin a döntő játszmában 4:2-re vezetett, ám a tapasztalt román zsinórban négy játékot nyert a végén. Halep számára nincs pihenés, hisz Venus Williams következik, a nyolcaddöntőben pedig Serena az ellenfél.

A kiemeltek közül Dominic Thiem sérülés miatt, Hjeon Csung, Gilles Simon,Philipp Kohlschreiber és Carla Suárez az ellenfél jobb játéka következtében esett ki.