2024. április 26., péntek

Kutak és parkolóhelyek épültek

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a bácsfeketehegyi helyi közösség

A bácsfeketehegyi helyi közösség a múlt évben több jelentősebb projektumon is dolgozott, de a szokásos éves tevékenységeire is jutott idő. Bojtos Béla, a helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy jelentős előrelépések történtek a vízellátás terén.

Bojtos Béla (Lakatos János felvétele)

Bojtos Béla (Lakatos János felvétele)

– A múlt év úgy kezdődött, hogy két olyan utcát sikerült újraaszfaltoznunk, amelyek szinte járhatatlanok voltak, viszont igen forgalmasak. Sajnos még sok ilyen utcánk van, amelyeknek egyes szakaszai igen rossz állapotban vannak, s ezeket is szeretnénk mihamarabb helyreállítani. 2018 elején nehézségeink voltak a vízellátással, de azóta két új kutat létesítettünk. Az egyiket már üzembe helyeztük a kommunális közvállalattal közösen, és ennek köszönhetően jelentősen javult a vízellátásunk. Száraz nyarunk volt, de mégsem küszködtünk vízhiánnyal. Az iskola előtti kút teljesen tönkrement, helyette újat fúrattunk és építtettünk, és hamarosan ráköttetjük a vízhálózatra. Az óvoda előtt mindig sok volt a gépkocsi, amikor a szülők a gyerekekért mentek vagy vitték őket, ezért az év vége felé parkolót alakítottunk ki a helyi közösség oldalán. Ennek köszönhetően zavarmentesebb lesz a közlekedés. A Kultúrotthon előtt is építettünk egy parkolót, mert a rendezvények alkalmával itt is gondot okozott a parkolás – mondta el Bojtos, majd arról is szólt, hogy a szokásos éves programokat is megvalósították 2018-ban. Megtartották a farsangi felvonulást és műsort, a falunapi ünnepséget és a szokásos kisebb rendezvényeket. A civil szervezetekkel is folytatódott a jó együttműködés, közreműködtek a rendezvényeken. A tanácselnök külön kiemelte a Feketics Művelődési Egyesületet, az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesületet, a kun egyesületet, a nyugdíjas-egyesületet és a Hestia Női Egyesületet.

A helyi közösség idei tervei hasonlóak a korábbi évek terveihez. Elsősorban a falu karbantartása és fejlesztése a cél – mondta Bojtos.

Az új parkoló a helyi közösség épülete előtt (Lakatos János felvétele)

Az új parkoló a helyi közösség épülete előtt (Lakatos János felvétele)

– Nyilvánvalóan projektumaink többségére pályázati pénzekre van szükség. Épp ezért folyamatosan készítjük a pályázatokat, vagy önállóan, vagy az önkormányzattal közösen. Szeretnénk a színházat felszerelni vészvilágítással, oly módon, hogy eleget tegyen minden előírásnak. A projektum már elkészült, és a pénz nagy része is megvan, így az év első felében ez megvalósulhat. Ugyancsak az idén szeretnénk rendezni a művelődési egyesülettel szembeni kis parkot. A terven már dolgozunk, és pályázni fogunk rá. Az ott lévő játszóteret áthelyezzük a színház és a tekepálya közé, hogy védettebb helyen legyen. Jelenleg lehetetlen megőrizni, mert folyamatos rongálásoknak van kitéve, emellett azért is jobb hely, mert a gyerekek innen nem tudnak kifutni az utcára. A faluban lévő többi játszóteret is szeretnénk felújítani. Továbbra is pályázni fogunk az úthálózat karbantartására, mivel van néhány utcánk, amelyek igen rossz állapotban vannak. Lehetőségeinket sajnos nagyon korlátozzák anyagi körülményeink – számolt be a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy egy önkormányzati projektum keretében az idén Bácsfeketehegyen kiépül a szennyvíztisztító, emellett az elsődleges szennyvízhálózatot is elkezdik építeni – tudtuk meg Bojtostól.