2024. május 5., vasárnap

Az EU egyre idegesebb a Brexit miatt

A brit képviselők a kormányról szavaztak, miután elvetették a kilépési megállapodást

Nagyon nyugtalan az EU, mert attól tart, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül hagyja el. A brit parlamenti képviselők többsége ugyanis elvetette a Brexit-alkut. Emiatt tegnap az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett be a kormány ellen. Theresa May miniszterelnök közben kétségbeesetten keresi a (vész)megoldást, mert a rendezetlen kilépés senkinek sem jó. A Brexitről azonban nem hajlandó lemondani. 

A londoni parlament előtti „karneváli” felvonulások egyike (fotó: AP/Beta)

A londoni parlament előtti „karneváli” felvonulások egyike (fotó: AP/Beta)

Sosem volt még ekkora a veszélye az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválásának. Ezért Londonnak mielőbb tisztáznia kell a szándékait a Brexit (brit EU-kilépés) feltételrendszerét tartalmazó brit–uniós megállapodás kedd esti elutasítása után – jelentette ki tegnap Michel Barnier. Az Unió Brexit-ügyi főtárgyalója az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén elmondta: sajnálja a brit parlament alsóházában megtartott szavazás eredményét.

Ebből ugyanis az derül ki, hogy a képviselők nagy többsége elutasította a megállapodást. A jelenlevők 432-en szavaztak ellene, és csak 202-en mellette. Az egyezséget nemcsak ellenzéki politikusok utasították el, hanem a kormányzó toryk közül is sokan nemmel voksoltak. 

Barnier szerint a történtek után fel kell gyorsítani a felkészülést a megállapodás nélküli Brexitre, mert már csak tíz hét maradt hátra a kilépés napjáig, azaz március 29-éig. 

A főtárgyaló kijelentette ugyanakkor, hogy Brüsszel hajlandó másik megállapodásról is tárgyalni, ha London módosítja álláspontját. Hozzáfűzte azonban, hogy az új egyezségbe is bele kell foglalni egy biztosítékot az Írország és Észak-Írország közötti határellenőrzés visszaállításának megakadályozásáról. Az EU vezető politikusai mindeddig azt ismételgették, hogy a tavaly aláírt Brexit-egyezményt érdemben nem lehet módosítani, megváltoztatni.

A ZŰRZAVAR FŐ ÜZENETE

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a vitában arról számolt be, hogy a brit parlament döntése ellenére Brüsszel folytatja a Brexit-szerződés törvénybe iktatását. Londonnak pedig azt üzente: döntse el, merre kíván tovább haladni.

Manfred Weber, az EP legnagyobb frakciójának, az Európai Néppártnak a vezetője politikai káosznak tartja a kialakult helyzetet. Szerinte az egész zűrzavarnak az a fő üzenete, hogy nem szabad követni a nacionalistákat és az egoistákat, az EU-t pedig nem tönkretenni, sem elhagyni kell, hanem megreformálni.

A Brexit egyik legvehemensebb támogatójaként Nigel Farage brit EP-képviselő továbbra is élesen bírálja az EU-t; hazája kormányfőjének, Theresa Maynek pedig azt üzente: mondjon le, ha van benne szemernyi becsület.

A LEGKEVÉSBÉ ROSSZ MEGOLDÁS

Theresa May érthetően elcsigázottan ül az alsóházi viták sokadik felvonása során (fotó: AP/Beta)

Theresa May érthetően elcsigázottan ül az alsóházi viták sokadik felvonása során (fotó: AP/Beta)

A brit ellenzék tegnap arra készült, hogy megbuktatja a May-kabinetet. Bizalmatlansági indítványt terjesztett be a kormány ellen. A szavazás eredménye azonban csak lapzártánk után vált ismertté.

Minden jel arra utal, hogy May megtarthatja tisztségét, és kabinetje is marad, hiszen kedden sem ellene voksolt a többség, hanem a Brexit-megállapodás ellen. Nemrég szintén bizalmi szavazást szerveztek ellene, ráadásul saját pártjának fellázadt képviselői, ám akkor sem sikerült megbuktatni.

A többség ezúttal alighanem azt várja el tőle, hogy találja meg a legkevésbé rossz megoldást az ország számára. Erre hétfőig van lehetősége. Senki sem szeretné ugyanis a megegyezés nélküli Brexitet, mert annak súlyos következményei lennének a szigetországra, s az EU is megérezné a negatív hatásait.

LEJÁRT „A JÁTSZADOZÁSOK IDEJE”

Nincs már sok idő arra, hogy megoldást találjanak Nagy-Britannia kilépésére az EU-ból – üzente tegnap a német külügyminiszter. Heiko Maas arra is figyelmeztetett, hogy immár lejárt „a játszadozások ideje”. A megoldás érdekében új tárgyalásokat javasolt Brüsszel és London között. Megismételte ugyanakkor az EU eltökéltségét, hogy „minden körülmények között” el akarja kerülni egy vámhatár bevezetését (a London fennhatósága alá tartozó Észak-Írország és az uniós tag Ír Köztársaság között).

Maas védelmébe vette a brit kormányt, mondván annak bukása mindent túlbonyolítana. A szigetország parlamenti képviselőinek viszont azt üzente, döntsék már el végre, mit is akarnak, mert eddig csak azt demonstrálták, hogy mit nem akarnak, „de ez nem elég” semmire se.

MINDENKI VESZÍTENE

A megállapodás nélküli Brexitet mindenképpen el kell kerülni, mert azzal „mindenki veszítene Európában, és senki sem nyerne”. Ezt már Peter Altmaier nyilatkozta. A német gazdasági miniszter is azokkal ért egyet, akik újabb lehetőséget adnának a briteknek arra, hogy „tisztázzák álláspontjukat”.

Angela Merkel kancellár szintén azt hangsúlyozta, hogy a briteknek kell javaslatot tenniük a helyzet rendezésére. Emmanuel Macron francia államfő pedig arra figyelmeztetett, hogy a szigetország lenne a legnagyobb vesztese annak, ha megállapodás nélkül szakadna ki az Unióból.

NEM MARADNA, DE HALASZTHAT

A May-kabinet kérheti az ország uniós tagságának megtartását is. A brit miniszterelnök azonban tegnap megismételte: kormánya nem kívánja leállítani a Brexit-folyamatot, vagyis az Egyesült Királyságot ki akarja vezetni az EU-ból, a 2016-os népszavazás eredményével összhangban. Jogilag és technikailag azonban megoldható, hogy márciusról későbbre halasszák a kilépést, ám ezt Londonnak – megalapozott indokokat felsorolva – kell kérnie.

May ugyanakkor azt szeretné, hogy a megállapodás nélküli kilépés elkerülése végett a brit parlament mégiscsak jóváhagyna egy alkut az EU-val. Ezzel lényegében kifejezte a jelenleginél valamivel jobb kiválási egyezség iránti óhaját. Erre azonban alig mutatkozik esély, hiszen az EU nem hajlandó engedni, legfeljebb a két fél közötti kapcsolatokról rendelkező politikai nyilatkozaton változtatna valamicskét, de azt is csak akkor, ha Nagy-Britannia változtat az álláspontján. Például beleegyezik abba, hogy bennmarad az EU vámuniójában.

A merev álláspontok és áthidalhatatlannak tűnő nézetkülönbségek miatt több ország már arra készül, hogy a napokban felgyorsítja előkészületeit Nagy-Britannia rendezetlen kiválására.

Nyitókép: A londoni parlament előtti „karneváli” felvonulások egyike (fotó: AP/Beta)