2024. április 26., péntek

A fiatalok írnak drámát

A drámaíró verseny részvevői: Kocsis Árpád, Fehér Miklós és Szalai Bence – Szombaton este három ősbemutató az Újvidéki Színházban

Az Újvidéki Színház idén ünnepli 45. születésnapját. Ez alkalomból számos előadást mutatnak be a közönségnek, valamint sor kerül a jól ismert drámaíró versenyre, egy könyvbemutatóra, tárlatmegnyitóra és koncertekre is, hangzott el a ma megtartott sajtótájékoztatón.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója és Lénárd Róbert, a színház művészeti vezetője ismertették a születésnappal és a drámaíró versennyel kapcsolatos tudnivalókat.

– Amikor jubileumot ünnepelünk, akkor valójában köszönetet mondunk megalapítónknak, közönségünknek és a médiumoknak, akik/amelyek nélkül aligha működne az egész. Megalakulásunknak 45. évfordulóját mi valójában egész évben ünnepelni fogjuk. A januári rendezvénysorozat csak az első fázisa a születésnapnak, a nagy gálát júniusra tervezzük, amikor elismerésben részesítjük mindazokat, akik hozzájárultak színházunk hírnevéhez, népszerűségéhez, valamint az év folyamán egy publikáció közzé tétele is tervben van – hangsúlyozta Venczel Valentin.

Az ünnepi hetet szombaton, január 19-én a 18. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny nyitja meg. Az idei drámaíró verseny a 30 évnél fiatalabb rendezőknek és íróknak ad teret, tekintetbe véve Újvidék Európa Ifjúsági Fővárosa titulusát. Az immár nagykorúvá váló versenyen a hagyományokhoz híven, három szerző az aznapi Magyar Szóban megjelent, egy kalapból kihúzott címre ír mindössze néhány óra alatt drámát. Ezt követően a három rendező csapataikkal megkezdi a munkát, és huszonnégy óra alatt, másnap, szombaton este hétkor három ősbemutatót tartanak.

– Megpróbáltuk inkább a fiatalokat meghívni, hiszen Újvidék idén Európa Ifjúsági Fővárosa, és szerettünk volna ennek nevében egy gesztust tenni. A három szerző Kocsis Árpád, akinek nemrég jelent meg az Oktopusz című regénye, Fehér Miklós, aki a Fekete normalitás című regény szerzője, és Szalai Bence, aki pedig a közelmúltban saját monodrámáját rendezte. Szerintem nagyon érdekes lesz a verseny, mert párbeszédes színházi szöveget tudtommal még nem írtak, így ez mindenkinek első próbálkozás lesz. Valójában ez benne az izgalom és a cél, hogy ne profi drámaírókat alkalmazzunk, mert azokról már kiderült, hogy tudnak drámát írni. A rendezők Tara Manić, aki épp most készíti nálunk első profi színházas produkcióját, így valahogy természetes volt, hogy a drámaíró versenyre is felkérjük, Deli Szófia, aki tavaly a Művészeti Akadémián dolgozott egy projekten és Ricz Ármin, akinek már volt egy tanyaszínházas közös rendezése, de ez lesz most az első önálló próbálkozása. A zsűri tagjai a tavalyi drámaíró győztese, Oláh Tamás, valamint Varga Tamás és Hernyák György – mondta Lénárd Róbert. A drámaíró verseny mellett számos vendégelőadást láthat a közönség a születésnapi rendezvénysorozat keretében.

– A Kosztolányi Dezső Színház először mutatja be Újvidéken Urbán András által rendezett Az úr nevében című előadását. A Zentai Magyar Kamaraszínház a Liliom című friss produkcióval érkezik, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata pedig az Osztrigás Mici című előadást viszi színre az újvidéki közönség előtt. A TARA Civil Szervezet vendégjátékának címe Az ember érintése, ez egy független produkció. A tavalyi Sterija nyertes Halál a fasizmusra! című drámát is láthatja a közönség, a Reflektor teatar előadásnak szerzője és rendezője Milena Bogavac. A csúcspontja az egésznek pedig az lesz, hogy behozzuk a Tanyaszínház Pé'z, hova mész? című előadását az Újvidéki Színházba – hangsúlyozta a színház művészeti vezetője.

A drámaíró verseny előtt bemutatják dr. Antal Szilárd A rejtett város című könyvét és megnyitják a könyvhöz készült fényképek tárlatát is, valamint az ünnepsorozat keretében fellép a Komika kvartett és a Baksheesh Band is.