2024. április 26., péntek

Még 61 gyógyszer válik ingyenessé

Betegek és orvosok egyaránt megelégedéssel fogadták a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap minapi bejelentését, mely szerint további 61 orvosság kerül az ún. pozitív listára, vagyis felírhatók vényre. Már csak az van hátra, hogy egyik következő ülésén a köztársasági kormány rábólintson.

A szóban forgó készítmények között olyan innovatív gyógyszerek is lesznek, melyekre a pikkelysömörben vagy metasztatikus melanomában szenvedő betegeknek van szükségük.

Željko Mijušković, a Szerbiai Dermatovenerológusok Egyesületének elnöke szerint az innovatív orvosságokkal sokkal könnyebb lesz a gyógyítás.

„2017 óta a melanomás páciensek két innovatív gyógyszert kapnak a pozitív listáról, ez azonban nem felel meg a szükségleteknek. A BRAF pozitív melanoma kezelésében a BRAF inhibitor vemurafenib és a MEK inhibitor cobimetinib kombinációt kell alkalmaznunk, minden más megoldás elavult, és csak kárt okoz a betegnek. Az is tény, hogy a pikkelysömörben szenvedő páciensek egy csoportja csak a biológiai terápiára reagál” – mondta Mijušković. Hozzáfűzte: a melanoma esetében több mint 7 éve, a pikkelysömör gyógyítására vonatkozóan pedig vagy 15 éve hadakoznak annak érdekében, hogy az új orvosságok kerüljenek a társadalombiztosító listájára. Ebben is jelentősen lemaradunk a fejlett világ mögött.

Vladimir Kecić, a pikkelysömörben szenvedők egyesületének elnöke sorstársaival együtt örömmel vette a várható kedvező fordulat hírét. Mint mondja, eddig kénytelenek voltak belenyugodni abba, hogy a legkorszerűbb gyógymódok alkalmazásában a daganatos betegeknek van előnyük, s hogy nekik, ha van rá módjuk, fizetniük kell az innovatív terápiáért. Kecić már két éve adományoknak köszönhetően kap innovatív gyógyszereket, és ennek köszönhetően érzi jól magát.

A hamarosan pozitív listára kerülő készítmények között lesznek olyan innovatív gyógyszerek is, melyek a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz és a reuma gyógyítására szolgálnak, ami azt jelenti, hogy a terápiát meghatározó szakorvosnak nagyobb választási lehetősége lesz. Még két gyógyszer kerül a biztosító listájára a HIV-fertőzöttek gyógyítására, és további három új orvosság az artritisz kezelésére.

Az egészségügyi illetékesek tervei szerint egyébként az állam az idén is szerződést köt azokkal a magánklinikákkal, melyek vállalnak szürkehályog-műtéteket. Nagyon sokan várnak ilyen beavatkozásra, és a magánklinikák bevonása nagy segítséget jelent. Tizenegy magán egészségügyi intézménnyel mesterséges megtermékenyítés végzésére kötnek szerződést. A magánklinikák január 31-éig jelentkezhetnek a minisztérium nyilvános felhívására.