2024. április 26., péntek

May hosszabbítást kérhet Brüsszeltől

A brit parlament alighanem elutasítja a Brexit-alkut – Mégis maradnak az EU-ban?

Feszülten várja az EU és a brit választók többsége a szigetországi parlament szavazását, amelyen ma a Brexit-megállapodásról döntenek. Sokan attól tartanak, hogy a képviselők megtorpedózzák az egyezséget, s ennek súlyos következményei lesznek az Egyesült Királyság számára. Az optimisták viszont abban bíznak, hogy elutasítás esetén az ország bennmarad az EU-ban. A kormányfő állítólag hosszabbítást kér Brüsszeltől.    

Fáradhatatlanul győzködte az utóbbi hetekben a brit miniszterelnök a hazai közvéleményt és a politikai döntéshozókat, hogy a szigetországnak az lesz a legjobb, ha távozik az EU-ból, ahogyan azt a többség 2016-ban népszavazáson is kifejezésre juttatta. Theresa May tegnap is mondott egy beszédet, amelyben egyebek mellett megismételte azt a feltételezését, hogy a brit politikai élet formálóinak egy része késleltetné, végső esetben pedig meg is hiúsítaná a Brexitet, vagyis Nagy-Britannia kilépését az EU-ból.

Illusztráció

Egy ideje mindennapos jelenség: Brexit-ellenes tüntetők tegnap a londoni parlament előtt (fotó: AP/Beta)

Szerinte ezek az erők minden eszközt hajlandóak bevetni azért, hogy megakadályozzák a brit uniós tagság megszűnését. Az EU tavaly novemberben állapodott meg Londonnal a Brexit feltételeiről és a jövőbeli kapcsolatrendszerükről, ám ezt a brit parlamentben sokan elfogadhatatlannak tartják. Az alsóházi képviselők többsége decemberben el is akarta utasítani az alkut, ezért May az utolsó pillanatban elhalasztotta a szavazást, amelyet az előzetes ígéretekkel összhangban ma tartanak meg. Csakhogy a honatyák nagyobb része továbbra is elfogadhatatlannak tartja az egyezséget.

May pártján belül is sokan ellenzik a megállapodás-csomagot. A kormányfő ezért még tegnap is igyekezett rábeszélni párttársait, hogy fogadják el a Brexit-alkut.

Valószínűleg nem sikerült a meggyőzési akciója, s az alsóház elutasítja az egyezséget. Ebben az esetben – a népszavazás megismétlésének lehetőségét leszámítva – két lehetőség marad: 1. az ország megállapodás nélkül hagyja el az EU-t, 2. megtartja uniós tagságát. Az utóbbi változat ellenzői azzal érvelnek, hogy a bennmaradás a 2016-os referendum eredményének, vagyis a választók akaratának semmibe vételét jelentené. A rendezetlen, szabályozatlan, azaz a megállapodás nélküli távozás ellenzői viszont arra hivatkoznak, hogy egy ilyen megoldás súlyos károkat okozna a szigetországnak, sőt akár káoszt is előidézhetne. Brit lapértesülések szerint kormánypárti (tory) és ellenzéki (munkáspárti) képviselők törvénnyel tiltanák meg a kormánynak a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból, ha az alsóház elveti a Brexit-megállapodást.

A jelenlegi „képlet” érelmében Nagy-Britannia 2019. március 29-én hagyja el az EU-t. A leválást egy hosszabb átmeneti időszak követné (2020. december végéig), amikor is Londonnak és Brüsszelnek – a későbbi időszakra vonatkozó – átfogó kereskedelmi megállapodást kellene kötnie, s végleg meg kellene állapodnia az ír–északír határ ellenőrzéséről, ami a legsúlyosabb nézeteltérések forrása.

Persze más megoldások is választhatóak. Ezek egyike az újabb népszavazás, amelyen – a felmérések szerint – immár a bennmaradás pártiak kerülnének többségbe. Mindkét nagy párt korábbi miniszterelnöke, a tory John Major és a munkáspárti Tony Blair már hetek óta a referendum megismétlését szorgalmazza. Major legutóbb kifejtette: a Brexit támogatói a 2016-os népszavazás előtt „hamis fogadkozásokkal és teljesíthetetlen ígéretekkel” félrevezették a lakosságot, aminek végül az lett a következménye, hogy Nagy-Britannia mára siralmas állapotba került. A Brexit-hívek azonban nem támogatják az újabb referendumot.

Ha London mégis úgy gondolja, hogy maradna, más módon is megoldhatja a kérdést. Visszavonja kilépési kérelmet, és amint erről írásban tájékoztatja Brüsszelt, maradhat az EU-ban a korábbi feltételekkel.

A képviselők ma esti szavazása után Maynek legkésőbb péntek éjfélig ismertetnie kell a folytatásra vonatkozó tervét. Médiahírek szerint Brüsszel arra számít, hogy a brit parlament elutasítja a Brexit-egyezséget, s ezért May azt kéri majd az EU-tól, hogy hazája márciusi kilépését legalább júliusig halasszák el.

Brüsszelt talán nem lepné meg egy ilyen javaslat, mert alighanem abból indul ki, hogy a márciusi Brexitből nem lesz semmi. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ezért állítólag már arra készül, hogy rendkívüli EU-csúcsot hív össze, amelyen döntés születhet a halasztásról.