2024. május 10., péntek

Pristinát az amerikai nyomás sem érdekli

Haradinaj: Marad a vám, amíg Szerbia el nem ismeri a függetlenséget

Nem lehet rendezni a balkáni kérdést úgy, hogy Szerbia és Koszovó ne egy napon váljék az Európai Unió tagállamává, jelentette ki ma Pristinában Ramush Haradinaj koszovói kormányfő. Hozzátette, arra számít, hogy Szerbia és Koszovó kölcsönösen elismerje egymást 2022-ig, ameddig pedig ez nem következik be, addig Pristina nem mutat hajlandóságot arra, hogy feloldja a szerb árura kivetett 100 százalékos vámilletékről szóló 2018. év végi döntését. Haradinaj elismerte, hogy Washington valóban követelte a koszovói adminisztrációtól a vám felfüggesztését, ezt Philip S. Kosnett, Pristina amerikai nagykövete közölte az illetékesekkel. A követelésre is csupán azt a választ tudja adni, tette hozzá, hogy minderre nem kerülhet sor, ameddig Szerbia nem ismeri el Koszovó államiságát.

– A nagykövettől olyan információkat kaptam, hogy az USA aggódik a Belgrád és Pristina közötti dialógus miatt, s Washington a párbeszéd folytatása érdekében a vámilleték megszüntetését követeli Koszovótól. Ez Washington hivatalos álláspontja. Mindeközben azzal is tisztában vannak az amerikaiak, hogy nekünk nem áll módunkban kommentálni az USA álláspontjait – fogalmazott Haradinaj.

A kormányfő meggyőződésének adott hangot, hogy Pristina kitart az illetékek mellett az ellene kilátásba helyezett amerikai szankciók ellenére is, egészen addig, ameddig meg nem születik Belgráddal a végleges megállapodás. Ennek a megállapodásnak pedig tartalmaznia kell Koszovó elismerését, húzta alá. Színjátéknak nevezte az eddigi brüsszeli párbeszédet, amelynek eredményeit semmisnek titulálta, s azt mondta, a tárgyalások egyszerűen nem érik meg azt, hogy Koszovó eleget tegyen az európai és az amerikai kéréseknek és eltekintsen az új illetékektől. Ugyanakkor megjegyezte: azonnal feloldanák a vámot, ehhez csupán a szerbiai elismerés kell.