2024. április 26., péntek

A hősök emlékére

Első világháborús emléktáblát állít a kishegyesi helyi közösség – Az áldozatok névsora kapcsán a helyi közösség a polgárok segítségére is számít

A kishegyesi helyi közösség tanácsa az elmúlt évben döntést hozott arról, hogy az első világháború befejezésének századik és Kishegyes újratelepítésének 250. évfordulója alkalmából emléktáblát állítanak az első világháború kishegyesi áldozatainak emlékére. Az ötlet Németh Gábor tanácstagtól származik, aki lapunknak elmondta, hogy az emléktáblának már elkészült az első vázlata, ami még változni fog.

– Kishegyesen van egy első világháborús emlékmű a nyugati temetőben, de az nem kishegyesi katonáknak állít emléket. Ezzel szemben azoknak a kishegyesieknek, akik életüket áldozták a nagy háborúban, nincs semmilyen emlékművük. Ezért gondoltam, hogy legalább egy emléktáblával emlékezzünk meg róluk. Innen indult el a kezdeményezés, majd kiderült, hogy dr. Virág Gábor és magiszter Varga Géza helytörténészek is foglalkoztak ezzel az üggyel. Ők már összegyűjtötték az első világháború kishegyesi áldozatainak a névsorát, ami alapján elkészítettük az emléktábla első vázlatát. A vázlatot megosztottuk a kishegyesi helyi közösség facebookos profilján és a helyi újságban, a Szó-Beszédben. Most várjuk a polgárok véleményét a tábla kinézete kapcsán, de inkább a lista kapcsán számítunk tőlük információkra. Ha valakinek az őse bizonyíthatóan az első világháborúban halt meg, viszont a neve nincs rajta a listán, az kérjük jelezze ezt. Februárig 15-éig még bővíthetjük a listát – mondta el Németh, majd arról is beszámolt, hogy a lista eredetileg 173 nevet tartalmazott, de mostanáig még négy névvel bővült. A tervek szerint márciusban, falunapkor fogják felavatni a táblát.

– Elképzeléseink szerint az emléktáblát a művelődési otthon falán fogjuk elhelyezni, az 1956-os emléktábla mellé. A tábla egy szürke színű rozsdamentes fémlap lesz, amire gravírozni fogják a neveket, fekete betűkkel. Helyet kap rajta az akkori Magyarország címere is, mivel ezek a kishegyesi emberek annak az országnak a zászlaja alatt haltak meg – tudtuk meg Némethtől, aki arról is beszámolt, hogy a helyi közösség az első világháborús emléktáblát saját forrásaiból fogja elkészíttetni.

A tanácstag azt is elmondta, hogy a helyi közösség tanácsa rögtön az ötlete mögé állt, és a polgároktól is számos pozitív visszajelzést kaptak. A tábla vázlata a kishegyesi helyi közösség Facebook-profilján tekinthető meg, és a véleményeket, információkat is oda várják, mondta a tanácstag.