2024. április 26., péntek

A hallgatást választotta az amerikai elnök

Trump faképnél hagyta vendégeit, majd a mexikói határra utazott

A mexikói határra utazott tegnap Donald Trump amerikai elnök. Előző nap azonban jól kiosztotta politikai ellenfeleit, akiket ismételten azzal vádolt, hogy el akarják szabotálni a falépítési tervét. Ennek lényege: a mexikói határ amerikai oldalának egy szakaszán korábban emelt kerítést teljesen ki akarja építeni.

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban egyeztetett a mexikói határra tervezett fal vagy kerítés építéséről a kongresszus demokrata párti és republikánus vezetőivel. Tárgyaltak a szövetségi kormányzat részleges leállásáról is, de semmire sem jutottak.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök ugyanis ismét elutasította, hogy pártja pénzt szavazzon meg a falépítésre. Beleegyezés híján viszont Trump nem akarja aláírni a költségvetési törvényt, aminek segítségével megoldódna a kormányzati leállás problémája. Pénz híján tegnap már 20. napja nem dolgozott a kormányhivatalok és kormányzati ügynökségek egy része, amiért (a felmérések szerint) az amerikaiak 51 százaléka Trumpot teszi felelőssé.

Az elnök 5,7 milliárd dollárt kért a törvényhozástól erre az évre a falra. Amikor azonban meghallotta Pelosi ismételt elutasítását, egyszerűen felállt a tárgyalóasztaltól és kisétált a teremből a faképnél hagyott demokraták megrökönyödésére. Vele együtt távoztak a republikánus politikusok, köztük Mike Pence alelnök is.

„Kész időpocsékolás” a kongresszus demokrata párti vezetőivel tárgyalni – indokolta viselkedését. A találkozó után közzétett Twitter-bejegyzésében így fogalmazott: megkérdeztem, hogy mi történik 30 nap múlva, ha most gyorsan újraindítjuk a dolgokat, akkor megszavazzák a határbiztonsági intézkedéseket, köztük a falat vagy acélkerítést? Nancy azt mondta, hogy nem. Én erre azt mondtam, hogy viszlát, nincs miről beszélni.

Trump előzőleg a kongresszusban a szenátus republikánus politikusaival egyeztetett, s azt tapasztalta, hogy pártja „nagyon egységes” a fal kérdésében. Kifejtette: a rendkívüli állapot kihirdetése a mexikói határ vidékén nem került le a napirendről, s ha a kongresszus nem szavazza meg a kért pénzt, elnöki rendelettel próbálja megindítani az építkezést. Tegnap a térségbe látogatott, hogy a terepen tájékozódjon a kialakult helyzetről. A déli határon ugyanis egyre többen próbálnak bejutni illegálisan az Egyesült Államokba.

Az elnök abban is eltökélt, hogy a továbbiakban nem válaszol a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság egyetlen kérdésére sem. A testület azt vizsgálja, hogy a 2016-os elnökválasztás előtt összejátszott-e Trump kampánycsapata az oroszokkal, miként azt többen feltételezik, sőt állítják. A bizottság kérdéseire Trump novemberben írásban válaszolt.

Robert Giuliani, az elnök ügyvédje szerint Mueller felvetette további kérdések eshetőségét is, ám Trump ezekre nem kíván reagálni. Giuliani közölte: a maguk részéről befejezték, most már a bizottság térfelén pattog a labda.