Sorsdöntő lesz a májusi választás

Orbán Viktor tartotta az év első Kormányinfóját

(Forrás: MTI/youtube)

2019. január 11., 08:15 >> 2019. január 11., 12:56

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Vélhetően új hagyományt alakított ki tegnap Magyarországon Orbán Viktor azzal, hogy az év első Kormányinfóját ő tartotta meg. (Az évértékelői műfajt is ő vezette be a magyar politikai életbe.) A sajtótájékoztatót nagy médiaérdeklődés közepette tartották meg, amelyről az ismert külföldi sajtóorgánumok tudósítói sem hiányoztak. Ezzel a miniszterelnök beváltotta korábbi ígéretét, hogy minden évben tart egy nagy sajtótájékoztatót, amelyen az újságírók szabadon kérdezhetnek tőle.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: eddig csak Magyarországon mondhatták el az emberek a véleményüket a bevándorlásról, a többi európai országban erre nem volt mód. Ezért a májusi voksolás nagy lehetőség az európaiaknak, hogy elmondják véleményüket – mutatott rá.

Közölte: Magyarország célja, hogy az EU minden intézményrendszerén belül, minden intézményben kerüljenek többségbe a bevándorlásellenes erők, az EP-ben, utána az Európai Bizottságban, majd a nemzeti parlamenti választások eredményeként az Európai Tanácsban.

Az is cél, hogy az EP-választás eredményeként a Fidesz legyen a legsikeresebb párt Európában és az Európai Néppártban (EPP) – magyarázta a kormányfő.

 

A KÉRDÉS, AMELY ÁTALAKÍTJA A POLITIKÁT

Szavai szerint a migráció nem egyszerűen az EP-választás fő kérdése lesz, egy olyan témáról van szó ugyanis, amely mélységében alakítja át a teljes európai politikát. A pártok hagyományos jobb- és baloldali felosztása átadja a helyét a bevándorláspárti-bevándorlásellenes dimenziónak, továbbá a migrációs vita újraértelmezi a kereszténységhez való viszonyt is, a keresztény kultúra védelmét szinte politikai kötelezettséggé teszi – mondta.

Orbán Viktor szerint a bevándorlásról szóló vita újraértelmezi a szuverenitásvitát is, a bevándorláspártiak ugyanis nem tartják tiszteletben azoknak a döntését, akik nem akarnak migránsokat befogadni.

Közölte: a migráció lesz a következő 15-20 év legnagyobb sorskérdése Európában, ugyanis Afrika és Ázsia népességmegtartó ereje nem nő olyan gyorsan, mint a népessége.

A miniszterelnök kiemelte: Magyarország azzal büszkélkedhet, hogy először adott bizonyítékot arról, hogy a migrációt meg lehet állítani a szárazföldön, és hosszú ideig egy tengeri ország sem vállalkozott hasonlóra. Matteo Salvini olasz belügyminiszter mondta először, hogy ez lehetséges, ez tette hőssé az ő szemében – mutatott rá a miniszterelnök, sok sikert kívánva az olasz tárcavezetőnek.

 

A FIDESZ LOJÁLIS A NÉPPÁRTHOZ

Orbán Viktor elmondta: a Fidesz az EPP tagja, a lojalitás Magyarországon politikai érték, így amíg ott vagyunk – remélhetőleg hosszú ideig –, mindig lojálisak leszünk a saját pártcsaládunkhoz. A migráció kérdése ugyanakkor nem ismeri a párthatárokat, és megköveteli a kormányok együttműködését, ezért mindig találkozik Matteo Salvinivel, ha a migráció indokolja, és amíg ő a felelős a migrációs ügyekért Olaszországban – közölte.

Felidézte: Manfred Weber, az EP néppárti frakciójának vezetője, az EPP csúcsjelöltje azt mondta, hogy a Soros-egyetem miatt szavazta meg a Sargentini-jelentést. Azonban ő az intézmény honlapján azt olvasta, hogy az magyar egyetem és más országban nem végez oktatási tevékenységet, vagy a Közép-európai Egyetem továbbra is itt marad Budapesten. Manfred Webert „bepalizták”, a szavazata indokolatlan volt – magyarázta.

 

KÉT EURÓPAI CIVILIZÁCIÓ LESZ

A kormányfő kitért rá: a migráció már most is mély változásokat hozott Európa jövője tekintetében. Van, ahol már eldőlt, hogy kevert civilizáció lesz, és csak az együttélés kérdéséről tudnak már beszélni. A migráció Nyugat-Európában együttélési kérdés, Közép-Európában azonban még nem, itt a vita arról szól, hogyan akadályozzuk meg annak a helyzetnek a kialakítását, amely Nyugat-Európában már látható – magyarázta.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a migráció messzire vitte egymástól Európa két részét, és az a kérdés, hogy tudnak egységesek maradni, ha ennyire különböző jövőt választottak maguknak. Megjegyezte: az eddigi egységes európai civilizáció helyett két külön civilizáció lesz: egy vegyes, amely az iszlám és a kereszténység együttélésére építi a jövőjét, és a közép-európaiak, akik továbbra is keresztény civilizációként képzelik el Európát.

 

A KAMPÁNY MIATT TÜNTETNEK

Azzal kapcsolatban, hogy egységes ellenzéki lista készülhet az EP-választásra, a miniszterelnök kijelentette: ha az ellenzék erre az útra lép, azzal a saját sírját ássa, és neki nem kötelessége megakadályozni ebben.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

EP-választási kampány van – reagált Orbán Viktor a legutóbbi brüsszeli ellenzéki – Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselő részvételével rendezett – tüntetést firtató kérdésre. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy az EP-választás fő kérdése a bevándorlás lesz. Judith Sargetini bevándorláspárti politikus, így nem rendkívüli, hogy a bevándorláspárti magyarokkal együtt tüntet a magyar kormány ellen – fűzte hozzá.

Arra, hogy nemcsak Budapesten, hanem Belgrádban, Bécsben, Varsóban és Rómában is tüntettek a helyi jobboldali, bevándorlásellenes kormány ellen, azt felelte: a Soros György által támogatott, EP-választásra készülő, bevándorláspárti erők mindenhol tüntetnek, és fognak is, de „ennek a sportágnak ez a természete”.

„Megkezdődött a kampány, tüntetések vannak, pontokat fogalmaznak meg (...), kampányszakaszban vagyunk, és ez egészen májusig biztosan így lesz” – mondta a kormányfő.

A kampányban az az újszerű – folytatta –, hogy nemzetközi, van ugyanis egy kiemelkedő téma, a bevándorlás, amely maga köré rendezi az egész európai politikai arénát, erről fognak dönteni az európai választók.

 

SOROS GYÖRGY MAGYAR

A baloldal és a Jobbik összefogását firtató felvetésre azt a kérdést tette fel a baloldalnak a kormányfő, hogy szabad-e rövid távú pártpolitikai érdekből antiszemitizmust képviselőket legitimálni.

Soros György személyével kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet: akik úgy akarják megvédeni Soros Györgyöt, hogy állandóan a származásával hozakodnak elő, ártanak a magyar politikának és Sorosnak is, akit ő – mint mondta – magyar embernek, honfitársunknak tekint. Soros magyar állampolgár – tette hozzá.

 

A TÖBBSÉG ILLIBERÁLIS ÁLLÁSPONTON VAN

Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyarok mind a három fontos kérdésben illiberális álláspontot foglalnak el. Ilyen kérdések például a bevándorlásellenesség, a keresztény kultúra védelme és a család védelme, amelyet a magyarok többsége vall, a liberálisok viszont az ellenkezőt álláspontot képviselik: bevándorláspártiak, nem családközpontúak és megengedhetetlennek tartják, hogy a kereszténységet külön védelem illesse.

Arra a felvetésre, hogy Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége EP-frakciójának vezetője szerint a magyar miniszterelnök sem nem demokrata, sem nem keresztény, az érintett úgy reagált: odajutott a liberális gondolkodás Európában, hogy ma a szabadság első számú ellensége, a liberálisok már nemcsak azt akarják megmondani, hogy ők kik, hanem azt is, kik a kereszténydemokraták.

 

A TÚLÓRÁT KIFIZETIK

A munka törvénykönyvének módosítását érintő kérdésre kifejtette: a jogszabály-módosítás azért volt szükséges, mert ma nagyon sokan – elsősorban kis- és középvállalkozók – szenvednek attól, hogy kiskapukat kell keresni, ha túlórában akar foglalkoztatni. Azt mondta, a mostani intézkedés, amely a szabadságot adja meg a munkavállalóknak, ezen próbál meg segíteni, és reméli, fog is.

Kijelentette: az emberek ki lesznek fizetve, és ha túlórát vállalnak, előre tisztázhatják a feltételeket. Ez a törvénymódosítás egy lehetőség, van, aki él vele, van, aki nem, de a törvény jó – közölte.

 

KORRUPCIÓRA ZÉRÓ TOLERANCIA

Családtagjai, barátai gazdagodását firtató kérdésre azt válaszolta, nem hagyja a magát beleprovokálni semmilyen üzleti kérdésre vonatkozó válaszba. Üzleti kérdésekkel nem foglalkozik, mert a magyar politika fontos kiindulópontja a politika és az üzlet elválasztása egymástól.

„Ha valamelyik üzletember mégis politikával akarna foglalkozni, akkor erre nem lesz sok esélye” – tette hozzá.

A korrupció magyarországi szintjéről érdeklődő újságírónak Orbán Viktor azt felelte: a korrupciónak nincs elfogadható szintje, a zéró tolerancia a helyes válasz rá, az pedig, hogy Magyarország minden évben jobban teljesít, önmagában cáfolja azt az állítást, amely szerint Magyarországon az európai átlagot meghaladó korrupció lenne.

 

ELLENZÉKI MÉDIATÚLSÚLY VAN

A jobboldali médiaalapítvány létrehozását érintő felvetésre kijelentette: ténykérdésnek tekinti, hogy Magyarországon ma baloldali, liberális, kormányellenes médiatöbbség van. A legnagyobb televízió, a legnagyobb hetilap, a legnagyobb internetes platform, talán még a legnagyobb országos politikai napilap is kormánykritikus, baloldali és liberális – mondta. Az szerinte lényegtelen, hogy az ezzel szemben álló irányokat képviselő médiumok egyben vannak vagy külön.

„Többen vannak ellenem önök közül, mint velem” – válaszolta az őt kérdező újságírónak.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége