2024. április 26., péntek

Szerbiában maradt a narancssárga riasztás

Németország egy részét katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították

Szerbiában sok hó esett az elmúlt két napban, továbbra is sárga, illetve narancssárga meteorológia riasztás van érvényben. Az utóbbi azt jelenti, hogy emberéletek kerülhetnek veszélybe.

Fotó: Halász Gyula

Fotó: Halász Gyula

Az utak nehezen járhatóak, csak vajdaság legészakibb pontjain és az autópályán akadálytalan a közlekedés.

Raškában, Nova varošban, Lučaniban, Ivanjicán és Ariljén két napig megállás nélkül esett a hó, itt rendkívüli helyzetet hirdettek, tíz személyt evakuáltak is. Prijepoljénál egy idős asszony halálát okozta a fagy.

Azokon a területeken, ahol sok hó esett, a főutakon nagyon nehéz közlekedni, annak ellenére is, hogy 1800 hókotró jármű állndóan az utakon van.

Magyarországon vörös kód figyelmeztetést adtak ki a nagy hideg miatt az északi és az észak-alföldi régióra. Itt a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk a hajléktalan embereknek.

Németország déli részét katasztrófa sújtotta területté nyilvánították. München mellet maga alá temetett egy kidőlt fa egy 9 éves fiút, ő rendkívüli időjárás negyedik halálos áldozata a térségben. A havazás miatt állandósult a közlekedési káosz. A fő autóúton tegnap 30 kilométer hosszú dugó keletkezett. A müncheni nemzetközi repülőtéren 50 járatot töröltek. 14 járásban tanítási szünetet rendeltek el.