2024. április 26., péntek

Acélkerítést is elfogad az amerikai elnök

Donald Trump beleegyezne abba, hogy az amerikai–mexikói határon ne fal, hanem acélkerítés épüljön. Az amerikai elnök erről a nemzethez intézett üzenetében beszélt. A jóslatokkal ellentétben nem hirdetett szükségállapotot a déli határ térségére.  

Alig kilenc percig tartott Donald Trump tévébeszéde, amelyben kedd este fordult honfitársaihoz. A nemzethez intézett üzenetét a Fehér Ház Ovális irodájában olvasta fel. Elmondta: beleegyezne abba, hogy az amerikai–mexikói határon ne fal, hanem acélkerítés épüljön. A jóslatokkal ellentétben nem jelentette be, hogy a térségben szükségállapotot vezetne be. Megjegyezte azonban, hogy növekvő humanitárius és biztonsági válság alakult ki a déli határokon, ahol naponta ezrek próbálnak meg bejutni amerikai területre.

„Nincs már helyünk, ahol elhelyezhetjük őket és nincsenek meg az eszközeink, hogy megfelelő módon visszaküldjük őket oda, ahonnan útnak indultak” – fogalmazott. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy hazája örömmel ad otthont olyan bevándorlók millióinak, akik törvényes keretek között érkeznek, s gazdagítják az amerikai nemzetet. „Ám minden amerikait károsan érint az ellenőrizetlen illegális bevándorlás” – szögezte le. Hozzátette: a törvénytelen bevándorlás kimeríti az amerikai erőforrásokat és csökkenti a helyi béreket, ami leginkább az Egyesült Államok afroamerikai és spanyol ajkú közösségeit sújtja.

Felidézte az ország határainál lévő migránsok erőszakos cselekedeteit és konkrét példát is említett egy illegális bevándorló által nemrég Kaliforniában elkövetett bűncselekményre. Közölte: az ellenőrizetlen határon beáramló kábítószer több amerikai halálát okozza majd az idén, mint a vietnami háború. Adatokat idézett, amelyekből kiderül: az elmúlt két évben a határvédelem 266 ezer olyan illegális bevándorlót tartóztatott le, akik bűncselekményeket követtek el.

Utalt arra, hogy már a választási kampányában is az amerikaiak biztonságának megóvását ígérte, és feltette a kérdést. Ezúttal is kitartott amellett, hogy a déli határokat meg kell védeni, és ehhez 5,6 milliárd dollárt kért a törvényhozástól.

Megismételte: a részleges kormányzati leállás percek alatt megoldható, de ez csak akkor lehetséges, ha az ehhez szükséges költségvetésben szerepel a falra, illetve az acélkerítésre kért összeg is.

A demokrata párti politikusok nevében Nancy Pelosi, a törvényhozás házelnöke és Chuck Schumer szenátusi frakcióvezető válaszolt az elnöknek. Schumer elmondta: a demokraták nem indulatból politizálnak, s elveikkel nem fér össze a határon építendő fal. „Az elnök a félelemkeltésre és nem a tényekre, a megosztottságra és nem az egységre épít” – fogalmazott. Kiemelte: a kormányzati munkát újra kell indítani és majd utána vitázhatnak a déli határok biztonságáról.