2024. április 26., péntek

Nemezelő-továbbképzést tartottak Zentán

Tegnap ért véget Zentán a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat nemezelő-továbbképzése, amelyet ezúttal a vajdaságiak számára szerveztek meg.

Nádi Karolina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa szerint tavaly ősszel, a népi iparművészeti alkotások első vajdasági zsűrizése során derült ki, hogy nagyon jók a tartományunkban élő és alkotó nemezelők, ugyanakkor képzésre és ösztönzésre lenne szükségük, mert mindannyian azt szeretnék, hogy a 2019-es értékelésen mind jobb alkotásokkal vehessenek részt.

A továbbképzés 12 résztvevője Nagy Mari magyarországi textilművész, a népművészet mestere, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja és ifj. Vidák István népi játszóházi foglalkozásvezető, a népművészet ifjú mestere segítségével tökéletesíthette nemezelőtudását. Az oktatók munkája azért is különleges, mert az alkotás mellett szakoktatóként is tanítanak.

1972 és 1982 között tanulmányozták és elsajátították a fazekasság és a kosárkötés különféle ágait, s közben az egész magyar nyelvterületet is bejárták, 1979 óta pedig a nemezkészítést is folyamatosan művelik, illetve tanítják. Munkásságuk során több mint 40 könyvet írtak a játékkészítésről, a növényi festésről, szövésről-fonásról, batikolásról, illetve az ősi minták értelmezéséről, ugyanakkor a nemezelés nyomait, mintakincsét kutatva Kis- és Közép-Ázsiába és Indiába is eljutottak.