2024. április 26., péntek

Rókák és sakálok dézsmálják a baromfit

Egyre több a vad Muzslyán – Szinte lehetetlen ellenük védekezni

A hideg beálltával a bánáti Muzslyán egyre többször merészkednek be a faluba a rókák és a sakálok. Miközben dézsmálják a baromfiállományt, az emberek szinte nem tehetnek ellenük semmit.

A természet egyik törvényszerűsége, hogy az üresedő területeket visszafoglalja. Így van ez Muzslyán is. Már több mint hetven házban nem lakik senki, közben pedig mind többször látnak a házak körül ólálkodó vadállatot. A baj az, hogy dézsmálják a baromfit.

– Volt olyan éjszaka, hogy 10–12 darab baromfit is elvittek. Szerencse, hogy a gyöngycsirke az el tud szállni, a pulyka szintén elszállt, de a kacsát, libát azt fogta és vitte is. Emiatt kénytelen voltam fallal bekeríteni a tanyát, ami nem kis beruházás volt – meséli Miller János.

Mint mondja, még szerencse, hogy a sakálokat sikerült távol tartani, mert azok is nagy kárt okozhatnak.

Lakott területen nem szabad vadászfegyvert használni. A vadászok arra is panaszkodnak, hogy többé nem kapnak ösztönzést a kártevők irtására.

– Muzslyán is megjelentek a rókák meg a sakálok. A polgárok egyre türelmetlenebbek, mert most már lassan nemcsak a falu közelében vannak, hanem bejönnek a faluba, és jelentős károkat is csinálnak ezek az állatok – hallottuk Palatinus Ervin tanácselnöktől.

A szélső utcákban a legnehezebb (Fotó: Kecskés István)

A szélső utcákban a legnehezebb (Fotó: Kecskés István)

Mint mondja, az is gondot okoz, hogy a törvény a vad iránti humánus bánásmódot is előirányozza. Vagyis nem szabad csapdával befogni a vadat, se mérgezni. Ezzel gyakorlatilag lehetetlen a védekezés. A károk bejelentését jegyzőkönyvbe veszik és továbbítják a felsőbb illetékesek irányába, de az ilyen beadványoknak a sorsa nem sok jóval kecsegtet.

A tízezer hektáros Muzslyai-rétet a Tisza, a Béga, az Écska halgazdaság és a Császár-tó fogja körbe. Lázár Imre muzslyai mezőőr is tapasztalja, hogy egyre több a vad a környéken, különösen a sakál elszaporodása szembetűnő. Ehhez hozzájárul a sok nádas, a sok víz, ami mind kedvező feltételt nyújt a vad szaporodására.

Újabban egyre több sakál van a vidéken, amely nemcsak a nyulat és a fácánállományt tizedeli, hanem csapatban képes az egyéves őzet is levadászni.

– A sakál vándorló állat. A Tisza partján jöttek föl, mert ezelőtt pár évvel egyáltalán nem volt nálunk. Róka az volt mindig. De a sakálok azok most szaporodtak el. Elsősorban azért, mert nem lehet őket irtani. Éjjeli állat, nappal nem lehet őket látni és levadászni. Úgyhogy éjjel kell lesni őket, ami nem könnyű feladat – meséli Kenderesi Zoltán, a Tisza-Krasznica vadászegyesület elnöke.

Jobb híján, aki teheti Muzslyán, az bekeríti az udvarát, a baromfit pedig éjszakára ólba zárja.