2024. április 26., péntek

Az állam lesz a Kereskedelmi Bank többségi tulajdonosa?

Szerbia válhatna a Kereskedelmi Bank (Komercijalna banka) többségi tulajdonosává, ha a többi részvényes kifizetésével megnövelné részesedését annak ellenére, hogy az ország kormánya korábban abban állapodott meg a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), hogy meghirdeti a pénzintézmény eladását – írja a Blic.

A lap hírforrása szerint az állam, melynek a Kereskedelmi Bankban 41,7 százalékos tulajdonrésze van, megvásárolná az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 24,43 százalékos tulajdoncsomagját, valamint az IFC nemzetközi pénzügyi társaság tulajdonában levő 10 százalékot. Ezzel a Kereskedelmi Bank a legnagyobb állami bankká válna Szerbiában, a kormánynak pedig 252 millió eurót kellene kifizetnie a részvényeseknek.

A fővárosi újság informátora úgy tudja: nem valószínű, hogy a köztársasági kormány június 30-a előtt meghirdeti a bank eladását, mint ahogyan az IMF-fel megbeszélte.

Az EBRD 2006-ban 70 millió euróval feltőkésítette a Kereskedelmi Bankot, melynek eladását 2009-re tervezték, ám ez a gazdasági világválság miatt meghiúsult. Ezek után az EBRD további 50 milliót adott be a pénzintézetbe, később pedig a tulajdonosok közé lépett az IFC, mint a Világbank része 40 millió euróval, a német DEG alap 20 millió euróval és a svéd Svedfond 10 millió euróval.

A Blic információja szerint a Kereskedelmi Bank piaci értéke a tőzsdei részvényárak alapján mintegy 308 millió euró, a gazdasági világválság előtt viszont ára elérte a kétmilliárd eurót is.