2024. április 26., péntek

Cserkészek a művésztelepen

Őrsvezetőképzést tartott a topolyai cserkészcsapat – Három településről több mint 20 fiatal vált őrsvezetővé

Vasárnap ért véget a topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat őrvezetőképzése a Topolyai-tó partján lévő művésztelepen. A képzésen 24 fiatal vett részt, akik három vajdasági településről érkeztek – számolt be lapunknak Péter Tamás, a cserkészcsapat parancsnoka, a képzés vezetője és a Vajdasági Cserkészszövetség parancsnokságának tagja.

A topolyai őrsvezetői képzés résztvevői (Lakatos János felvétele)

A topolyai őrsvezetői képzés résztvevői (Lakatos János felvétele)

– A csapatunk 1954 óta van jelen Topolya életében, tehát nagy múlttal rendelkezünk. Az ilyen jellegű képzéseket, mint a mostani, 14 éve tartunk, és 2-3 évente kerítünk rá sort. A képzést a Vajdasági Cserkészszövetség magyar nyelvű csapatainak tartjuk, vagyis általában Óbecséről, Bácskossuthfalváról, Magyarkanizsáról és Topolyáról érkeznek hozzánk fiatalok, az idén azonban Magyarkanizsa nem jelent meg. A tábor résztvevői őrsvezetői képzésen vesznek részt, és amikor befejezik, őrsvezetőkké válnak. Ebben a négy és fél napos táborban nem a cserkészetről tanultak, mert a vele azzal kapcsolatos ismereteket már elsajátították. A képzésen való részvételhez be kellett mutatniuk szakmai tudásukat. Itt módszertan, gyermekpedagógiát és gyermeknevelést tanultak. Nagy hangsúlyt fektettünk az élménypedagógiára, épp ezért a Bácskossuthfalvi Nyári Táborral is együttműködünk. Előadókat hívtunk tőlük, hogy a vezetőjelöltjeink a lehető legjobban elsajátítsák az élménypedagógiai módszereket – mondta el Péter, majd arról is beszámolt, hogy tapasztalt cserkészek és pedagógusok tartottak előadásokat a tábor résztvevőinek. A vezetőjelöltek délutánonként a cserkészprogramok összeállításával és lebonyolításával ismerkedtek meg, és a buktatókra is felhívták a figyelmüket. A parancsnok elmondása szerint a képzés moduláris programokból állt össze, aminek a lényege a gyermeknevelés és a vezetői módszerek voltak.

Az őrsvezetői képzést a csapatok önerőből, valamint a Vajdasági Cserkészszövetség támogatásával valósították meg – mondta el Péter, és arról is beszámolt, hogy szövetségi szinten a közeljövőben Magyarkanizsán szeretnének találkozót szervezni. Ide 500-600 cserkészt várnak. A topolyai cserkészcsapat az idén is megszervezni szokásos nagy táborát, valahol a dél-szerbiai hegyekben. Emellett tartanak kis tábort az alsósoknak, illetve éves tevékenység a garden partyk szervezése – tudtuk meg a parancsnoktól, aki arról is beszámolt, hogy topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapatnak 80 aktív tagja van. Korcsoportonként dolgoznak, és a programokat úgy állítják össze, hogy az adott korcsoportnak kihívást jelentsen.