2024. április 26., péntek

Nem csak hajléktalanok igénylik

Jelenleg tizennyolcan tartózkodnak a szabadkai melegedőben

December 20-án nyitották meg másodszor a tavalyi évben a szabadkai melegedőt. Az intézmény 25 férőhelyes, jelenleg pedig 18 felhasználója van. A szabad helyek folyamatosan „töltődnek”, az időjárástól függően. Nem csak hajléktalanok tartózkodnak ott ideiglenesen, hanem olyan nehéz szociális helyzetben élő emberek is, akiknek nem elegendő a szociális juttatásuk, a nyugdíjuk vagy a fizetésük, és emiatt kénytelenek segítséget kérve oda menekülni a hideg, fagyos idő elől.

– Vannak olyanok, akik azért jönnek ide, mert nincs tető a fejük felett, ők a nyár folyamán a szabad ég alatt találják fel magukat. A többi segítséget kérő azért van itt, mert áram, víz és fűtési lehetőségek nélkül élik a mindennapjaikat – magyarázta Nevena Lukić, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének projektasszisztense.

Orvosi ellátást, meleg ételt, tiszta ruhát, cipőt és tisztálkodási szereket is kapnak a melegedő használói (Fotó: Gergely Árpád)

Orvosi ellátást, meleg ételt, tiszta ruhát, cipőt és tisztálkodási szereket is kapnak a melegedő használói (Fotó: Gergely Árpád)

– Átmenetileg munka nélkül maradtam, és nem tudtam fizetni az albérletemet. Nem akarok senki terhére lenni, ezért úgy döntöttem, hogy itt keresek menedéket. Nemrég új munkahelyet találtam, de a napokban a hideg időjárás miatt nem dolgoztunk. Talán holnap vagy holnapután megkezdődnek a munkálatok az új munkáltatómnál, és annak köszönhetően pár hét múlva már lesz annyi pénzem, hogy ki tudjam fizetni a lakbért. Nagyon elégedett vagyok az itteni ellátással és a szolgáltatásokkal. Mindenki nagyon igyekszik körülöttünk, hogy megteremtődjenek a legjobb feltételek az itt tartózkodásunk alatt. Nem szégyenlem ezt az állapotot, most olyan a helyzetem, amilyen – nyilatkozta kérdéseinkre Karlo, a melegedő egyik jelenlegi lakója, aki a szociális központot kereste fel segítségért.

A melegedőben túlnyomórészt férfiak vannak, ebben az időszakban még nem kértek segítséget kiskorúak, jelenleg pedig két nő tartózkodik itt ideiglenesen. Jelenának a szociális központban ajánlották a melegedőt.

Nevena Lukić: Az adományozók a Vöröskeresztbe vihetik az ételadagokat (Fotó: Gergely Árpád)

Nevena Lukić: Az adományozók a Vöröskeresztbe vihetik az ételadagokat (Fotó: Gergely Árpád)

– A Harcosok sorakozója helyi közösségben élek, és azért döntöttem úgy, hogy beköltözöm a melegedőbe, mert sajnos fűtés nélkül maradtam. Általában árammal fűtök, és a nyugdíjamból vonják le a rezsiköltségeimet. Most felfüggesztették az áramszolgáltatást, mert már nem volt miből levonniuk a számlákra, s nem maradt semmi költőpénzem. Nem tudom fizetni a költségeket, kenyérre sem maradt. Addig maradok itt, amíg nem kapcsolják nálam vissza az áramot, illetve addig, amíg nem érkezik meg az egyszeri rendkívüli szociális segélyem. Egyébként a melegedőben jól érzem magam, nagyon elégedett vagyok mindennel. Hálát adok Istennek, amiért ezt megteremtette nekünk, rászorulóknak. Minden, amire szükségünk van, itt megtalálható. Jó a hangulat, segítünk egymásnak, jókat beszélgetünk és szórakozunk napközben, egyeseknél fegyelmet teremtünk, ha szükség van rá – fejezte ki háláját Jelena.

A bentlakók szabadon jöhetnek-mehetnek kedvüktől függően, nincsenek bezárva, de mindenkinek este tíz órára vissza kell érnie. A házirend szigorú, amit minden ott tartózkodónak be kell tartania.

– Senkinek sem szabad alkoholos állapotban megjelenve segítséget kérnie, illetve alkoholt vagy narkotikumot fogyasztania az ittléte alatt. Természetesen a veszekedések, verekedések is tilosak ezen a helyen. Mindent beszélgetéssel kell megoldani és nem tettlegességgel. Saját ügyeleti beosztásuk van, naponta kettőjüknek kell felügyelniük a rendre és az intézmény tisztaságára. Amíg a melegedő működik, a szociális munkások minden munkanapon meglátogatják a befogadottakat, hétvégente pedig az ügyeletesek teszik ezt, a szükségletek felmérése érdekében. Időszakosan orvosi vizsgálatokon is átesnek a melegedő felhasználói, idén január negyedikén szerveztek nekik először egészségügyi felmérést. További kivizsgálási napokat is szervezünk majd szükségtől függően, vagy akkor, ha többen kérik ezt a szolgáltatást. Az összes bentlakó átesett ezeken a szűréseken, mindenki elégedett, az egészségügyi állapotuk teljesen rendben van. Nincs közöttük fertőző beteg, egészségesek. Ha kell, akkor további terápiára vagy kivizsgálásokra küldjük őket a közkórházba, a kiírt receptek alapján pedig gyógyszereket biztosítunk a számukra – részletezte a Vöröskereszt dolgozója.

A bentlakóknak napi három étkezés biztosított, ami a népkonyháról érkezik, emellett meleg italt fogyaszthatnak, használt vagy új tiszta ruhát, cipőt, matraccal és ágyneművel ellátott fekhelyet biztosítanak a számukra, és tisztálkodási szereket használhatnak az ittlétük alatt.

A szabadkai melegedőben huszonöt férőhely van (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai melegedőben huszonöt férőhely van (Fotó: Gergely Árpád)

– Naponta kétszer száraz ételt kapnak konzerv, pástétom, hal formájában, ebédre pedig egytálétel kerül az asztalra, amit a népkonyháról adagolva szállítanak ide. Minden fogáshoz kenyeret és gyümölcsöt is biztosítunk onnan a számukra. A lakosság részéről is érkeznek ételadagok, ez általában édesség vagy valamilyen sós ropogtatni való szokott lenni, de ezeket csak akkor tudjuk elfogadni, ha az eredeti gyári csomagolásban, bontatlanul juttatják el hozzánk. A legpraktikusabb, ha úgy küldik el adományaikat az adakozni vágyók, hogy a Vöröskereszthez fordulnak – nyilatkozta Nevena Lukić, majd hozzátette, hogy nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki nem kér az összes szolgáltatásból. – Akadnak olyanok, akik eljönnek és csak ételt fogyasztanak, de ez ritkaság. A legtöbbjüknek az itt alvási lehetőség és a meleg étel a legfontosabb. Csak azt hozzák magukkal, amit magukon viselnek, esetleg az orvos által kiírt gyógyszereket. Mivel a ruháik nagyon elhasználódtak, így újakat kérnek, a régieket pedig kidobják a szemétbe.

A volontőrök és a szakmai személyzet reggel nyolctól délután három óráig áll a rászorulók rendelkezésére. Egyik váltásban a Vöröskereszt, a másikban pedig a Caritas önkéntesei dolgoznak, az esti órákban ügyeletet tartanak. A rászorulók akkor jelentkezhetnek be, ha beutalót kérnek a Szociális Központtól. Mivel este 10 órakor már zárnak, ezért arra kérnek minden potenciális segítségkérőt, hogy a nap folyamán jöjjenek el, hogy a beutalót és a vele járó adminisztratív formaságokat el tudják intézni.

A melegedő-programot a Gaj utca 50-es szám alatt közösen szervezi Szabadka városa, a Szociális Központ, a Vöröskereszt és a Caritas. Addig tartják nyitva, amíg az időjárás megköveteli, és ameddig a város válságstábja úgy látja jónak.