2024. április 26., péntek

Megszépül Hódegyháza központja

A dűlőutakat kőzúzalékkal teszik járhatóvá

A csókai önkormányzat a községhez tartozó Hódegyháza központjának a felújítására 2,7 millió dinárt fordít. A munkálatok egy részét decemberben fejezték be. A kis bánáti falu központjában a postát, a takarmányboltot és egy vegyeskereskedés magában foglaló épület előtt kiszedték a fákat, amelyek már teljesen felemelték és tönkretették a járdát. Az épület és az aszfaltút közötti területet kibetonozták.

Hódegyházán megszépül a falu központja (Gergely József felvétele)

Hódegyházán megszépül a falu központja (Gergely József felvétele)

A folyamatban lévő faluszépítéssel kapcsolatban Zombori Csaba alpolgármester elmondta:

– A bolt előtt tavasztól késő őszig fapadokon gyülekeztek a helybeliek, főleg a férfinép, hogy néhány sör elfogyasztása közben megbeszéljék az aktuális helyi dolgokat, a mezőgazdasági tennivalókat. Valódi kispados társadalmi élet folyt itt. Nem kell attól tartani, hogy a központi tér felújítása esetleg megszüntetné ezt a lehetőséget, sőt rendezett körülmények között négy új padot állítunk fel, amelyek a pihenést és a kikapcsolódást, a társalgást is szolgálják. A kényszerű fakivágás pótlására az újonnan betonozott részre virágládákat rakunk, amelyekben tavasztól a fagyok beálltáig idényjellegű virágokat ültetnek, és folyamatosan cserélik őket. A beton villanyoszlopokra is szerelnek virágtartókat, ami újabb kellemes színfoltja lesz Hódegyháza központjának – mondta Zombori.

Csóka község területén az állami földek bérbeadásából befolyó pénz egy részével az önkormányzat rendelkezhet. Az ebből a forrásból származó bevételből javítják a dűlőutakat, decemberben két motorkerékpárt vásároltak a mezőőrök számára. A dűlőutak rendezése keretében Tiszaszentmiklós és Hódegyháza között félúton az aszfaltútra csatlakozó és Macahalmára vezető dűlőutat zúzott kővel szórták le, ami lehetővé teszi a közlekedést ezen a távon csapadékos időjárás alkalmával is. A gazdák biztonságosabban és gyorsabban kijutnak a határba, és gazdaságosabban művelhetik meg a földjeiket, amelyekről a termények beszállítása is járható szilárd útburkolaton folyhat. Az említett útszakasz a tiszaszentmiklósi kataszteri községhez tartozik, és az önkormányzat a bérleti díjakból 2,8 millió dinárt fordított a dűlőutak kőzúzalékkal való leszórására. A szanádi kataszteri község területén 1,8 millió, a padéi kataszteri község területén pedig 700 000 dinárt költött az önkormányzat a dűlőutak rendezésére és sárrázók kialakítására.

Az önkormányzat a tartományi mezőgazdasági titkárság hozzájárulásával együtt összesen 6,4 millió dinárt költött a község dűlőútjainak rendezésére és a sárrázók kialakítására. Az idén a tavalyról áthozott költségvetési eszközökből és az újabb bevételekből folytatja a határban az utak rendezését, de a földbérlet egy részét a folyamatban lévő tagosítás, a komaszáció költségeinek a lefedésére fordítják.