2024. április 26., péntek

Szabadulószobákra tettek lakatot Lengyelországban

Egyikben születésnapot ünneplő tinédzserlányok haltak meg

Több mint tíz szabadulószobát zártak be Lengyelországban, röviddel azután, hogy a hétvégén öt tinédzser lány halt meg egy ilyen helyen. A tragédia sokkolta az országot, ahol törvénymódosítással szigorítanák ezeknek a létesítményeknek a működését. Addig is ellenőrzik a több mint ezer szabadulószobát.    

Lengyelországban megkezdték a több mint ezer szabadulószoba szigorú ellenőrzését. Az akció a hét végén kezdődött, röviddel azután, hogy egy ilyen objektumban öt lány vesztette életét. Eredetileg azért jöttek össze, hogy egyikük születésnapját ünnepeljék meg.

A tragédia az észak-lengyelországi Koszalinban történt, és tűzvész okozta. A tizenöt éves lányok nem tudtak kimenekülni a helyiségből, s megfulladtak a füstben. A szabadulószoba alkalmazottja élte csak túl a szerencsétlenséget, ám súlyos égési sérüléseket szenvedett, jelenleg is kórházban ápolják. 

A rendőrség őrizetbe vette a szórakozóhely tulajdonosát, egy 28 éves, büntetlen előéletű férfit, akit az ügyészség már ki is hallgatott.

Az országos ellenőrzés még napokig eltarthat. A hatóságok eddig már legalább 13 szabadulószobát zártak be, további 16 esetében bírságot szabtak ki, mert mindegyiknél szabálytalanságokat észleltek.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök rendkívül tragikusnak nevezte a történteket, s részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Kilátásba helyezte a szabadulószobák és hasonló típusú helyek üzemeltetésére vonatkozó törvények módosítását. Ezek a (közösségi játékra szánt) létesítmények az utóbbi években egyre népszerűbbek az országban.

Joachim Brudziński belügyminiszter szigorú büntetőjogi következményeket helyezett kilátásba az építészeti és tűzmegelőzési szabályok megszegése esetében. A szülőket pedig arra kérte, hogy maguk kezdeményezzék a hatóságoknál azon helyek előzetes ellenőrzését, ahol gyermekeik szórakoznak.
Sajtókommentárok szerint a jelenlegi szabályozás a középületekben, a bevásárlóközpontokban működő szabadulószobákra vonatkozik, míg a magánlakásokban, a családi házakban, sőt garázsokban folytatott ilyen jellegű tevékenység esetén a biztonsági, műszaki követelmények nem egyértelműek. Koszalinban is egy családi házban rendezték be a végzetes szórakozóhelyet.