2024. április 26., péntek

Jó előadások jó közönségnek

Bemutatók, fesztivál, tájolás a ZMK-ban
Jelenet az estiK című produkcióból

Jelenet az estiK című produkcióból

A Zentai Magyar Kamaraszínházban elkezdődtek az új előadás próbái, miközben persze a régebbiek közül is számosat repertoáron tartanak, no meg hazai és magyarországi vendégszereplésekre is készülődik a társulat. Wischer Johann igazgató arról mesélt nekünk, mi mindenre számíthat a nagyérdemű 2019. első felében.

– December végén mutattuk be Molnár Ferenc Liliom című drámáját, de nem sok idő jutott a pihenésre, január 3-án elkezdődtek a próbái következő gyermekelőadásunknak, melyet Krizsán Szilvia rendez. A Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című magyar népmesét a rendező adaptációjában visszük színre, az előadás népdalokból álló zenéjét pedig a Fokos zenekar fogja feljátszani. Énekesként a társulat színészei szerepelnek. A kosztümért és a díszletért Janovics Erika felel. A bemutatóra február 20-án kerül sor a Teátrum neked! fesztiválunk keretein belül, amit ezúttal is a Magyar Teátrumi Társasággal közösen szervezünk meg. A rendezvénnyel kapcsolatban még zajlanak az utolsó simítások, de annyit talán elárulhatunk, hogy itt lesz a budapesti Nemzeti Színház, valamint a Békéscsabai Jókai Színház is egy-egy produkcióval.

Közben megyünk vendégszerepelni az Újvidéki Színházba és több helyre Magyarországon is, ugyanakkor március elején elkezdjük próbálni Csurka István Deficit című drámáját a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében. Miután a művész úr 1979-ben a Vígszínházba szerződött, ez a darab volt ott az első premierje, amit aztán óriási sikerre vittek, 387 előadást ért meg, és 10 éven keresztül repertoáron volt. Csurka művét egyébként 1970-ben, megjelenésekor az év legjobb drámájának ítélte a Magyar Írószövetség. Ennek az előadásnak április 27-én lesz nálunk a bemutatója. Kiváló lehetőség ez fiatal színészeink számára, hogy nagy tudást szívjanak magukba a klasszikus színjátszás alapjairól egy olyan művésztől, aki már 50 éve a pályán van, és széles látókörrel rendelkezik úgy a színházról, mint az egész világról. Nagy öröm és igazán megtisztelő számunkra, hogy 75 évesen is van kedve velünk dolgozni, és időt szán ránk. Ezúton is köszönöm szépen ezt neki!

Mindeközben természetesen repertoáron tartjuk több korábbi előadásunkat is, például az estiK-et, a Liliomot, a mono- és duodrámák közül A nagybőgőt és az Éva és Ádám naplóját, Kaposvárra visszük a Május van, Tisztelt úr című darabot, Nagykanizsára a Lúdas Matyit... Áprilisban készítünk egy újabb tantermi produkciót, amellyel ismét körbejárjuk Vajdaság középiskoláit. Még nem döntöttük el, hogy ez egy konkrét dráma legyen, vagy készítsünk egy forgatókönyvet valami olyan témáról, amely a fiatalok aktuális problémáival foglalkozik. Ez utóbbi esetében őket is szervesebben be lehet vonni a játékba.

Folyamatosan foglalkozunk a diákszínjátszóinkkal is, máris folynak az előkészületek a következő bemutatójukra, ami március vége felé lesz esedékes, és természetesen a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén, valamint a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján is megjelenünk vele.

Nyáron, augusztus 14-én elő fogjuk adni a Zenta, 1697 című rockoperánkat az esztergomi bazilika előtt, a hónap végén pedig Szarvason. Ennek augusztus elején indulnak a felújító próbái, valószínűleg Sopronban.

Röviden összefoglalva: jó szövegeket, jó rendezőkkel, jó közönségnek fogunk játszani a következő időszakban is.