2024. március 28., csütörtök

Katolikus Kincses Kalendárium

Ötven éve a keresztény kultúra és a magyar kereszténység értékei népszerűsítése szolgálatában

Huzsvár László, későbbi nagybecskereki püspök, akkortájt a Hitélet főszerkesztője és verbászi plébános volt a megálmodója és szerkesztője a Katolikus Kincses Kalendárium első, 1969. évi számának. A naptárkönyv kiadását és szerkesztését a Hitélet folyóirat szerkesztőségétől 1985-ben az újvidéki Agapé ferences könyvkiadó vette át.

A naptárkönyvet a mai napig nemcsak Vajdaságban, hanem Magyarországon és Erdélyben egyháziak és világiak egyaránt nagy érdeklődéssel várják és olvassák. Rendkívül jó fogadtatásának titka valószínűleg abban rejlik, hogy követi eredeti célkitűzését: a magyar vallási naptárpiac legterjedelmesebb (mintegy 190–256 oldalas) könyveként tematikailag gazdag, elmélyült tartalmakkal szolgálja az olvasót. Ökumenikus megfontolásból a kincses kalendáriumban helyet kap a nyugati, római katolikus naptár, a Gergely-naptár és a Julianus-naptár. A különböző műfajú cikkei a keresztény kultúrát, valamint a magyar kereszténység értékeit és kincseit népszerűsítik.

Ötven éven át gyarapodó lelki és szellemi kincs rejlik ebben a kiadványban. Kimondhatatlan az értéke: kii tudja, hogy ebben a fél évszázadban hányan olvasták a cikkeit, hányan kaptak ösztönzést az evangélium megélésére, hányan merítettek erőt és épültek a munkatársaik írásaiból, elmélkedéseiből.

Az idei évi kalendáriumból, melyet gondosan szerkesztett dr. Harmath Károly OFM és Szabó Judit, nem maradtak ki a buzdítások a hit gyakorlására, azaz a hittételek ismertetése, elmélkedések és építő jellegű tanulságos elbeszélések, ahogy a tréfa sem, hisz öröm nélkül a keresztény ember szánalomra méltó.

A naptár rész, továbbá a névnaptár és névmagyarázat után a témákból és a címekből mazsolázok: Az önkéntesség és a szerető szív igénye. Rendhagyó boldogságok.Ne higgyetek minden léleknek. Tegyünk tartalmassá a szabad időnket! Találjuk meg önmagunkat és Istent. A már kisült kenyérből nem nyerhetünk lisztet. Áhítat gyertyafényben. Ne dobd el az életed! A minőségi családokért vallomásokkal. A váci ferencesek első oltárai. Tanulságos történetek. Tréfatarisznya.

Ez a kalendárium az Urunk születése utáni 2019. esztendőben Harmath Károly,Szentmártoni Mihály SJ, Mijo Nikić, Zsirai László, Király Ignácz, Korhecz Papp Zsuzsanna, Komáromi Borbálaés más szerzőknek, munkatársaknak köszönhetően valóban kincses, ha időt szentelünk az olvasmányos elmélyülésnek az isteni dolgokban. Szerény eszköz – támasz az örök élet felé vezető úton. Mert, ahogy Harmath Károly fogalmaz, a múló időben kell döntenünk a múlhatatlan cél mellett. Így megértjük, hogy miért és mire kaptuk az időt. Az időtúliságra való felkészülés egyetlen és vissza nem térő alkalmára. Hiszen az életből nincs ismétlés, és nincs pótvizsga, nincs visszatérés és újbóli kezdés.