2024. április 26., péntek
NAGYBECSKEREK

Jó év volt, de még jobbat remélnek

Nagybecskerekről 2018-ban többet lehetett hallani, mint a korábbi években. Čedomir Janjić polgármester évértékelője szerint ez azt bizonyítja, hogy jó úton haladnak. Csökkent a munkanélküliek száma, hamarosan megoldódik a város ivóvízellátása, tavaszra pedig az ipari övezetben elkezdődik a kínai gumiabroncsgyár építése. 

Legutóbb egy hónappal ezelőtt volt gyáravató Nagybecskereken

Legutóbb egy hónappal ezelőtt volt gyáravató Nagybecskereken

Nagybecskereket 2007-ben a legdinamikusabban fejlődő szerbiai várossá nyilvánították. A kényszerigazgatás bevezetése, majd az akkori polgármester letartóztatása azonban visszafordította a szekeret. Čedomir Janjić jelenlegi polgármester legnagyobb sikerének azt tartja, hogy munkatársaival együtt Nagybecskereket újra jó beruházási hellyé tette. Nagybecskerek ipari övezeteivel igyekszik minél több külföldi beruházót meggyőzni arról, hogy érdemes üzemet nyitni a legnagyobb bánáti városban. Az elmúlt két év alatt háromezer új munkahelyet sikerült megnyitni, a múlt év végéig pedig további 1600 új munkahely létesült, de további jelentős beruházókat várnak.

– Növekedett a kivitel, és kimutatható a gazdasági termelés növekedése a korábbi évekhez képest. Az átlagfizetés a városban meghaladta a 46 ezer dinárt, és két évtized után jobbak vagyunk a vajdasági átlagnál. Több mint húsz telken folyik a lakások építése, amire 1989 óta nem volt példa – mondta Čedomir Janjić.

Nagybecskereken 1500 munkanélküli van, 2012-ben viszont 12,5 ezren vártak munkahelyre. A foglalkoztatás terén egész Szerbiában Becskereken történt a legnagyobb előrelépés. 

– Márciusban megkezdődik egy nagy beruházásnak a megvalósítása, amely a legnagyobb zöldmezős beruházás lesz Szerbiában. Várhatólag már márciusban megtörténik a kínai beruházó gumiabroncsgyárának alapkőletétele az ipari övezetünkben. Örülök annak, hogy sikerült meggyőzni őket, hogy Csehország helyett Nagybecskerekre jöjjenek. Nagy mennyiségű készterméket szállítanak majd innen Európába. Az sem mellékes, hogy annyi villanyáramot és földgázt használnak majd, mint jelenleg az egész város. Úgy gondolom, hogy a munkanélküliek száma tovább csökken majd – jelentette ki a polgármester.

Nagybecskereken – a megengedett arzénmennyiség tízszerese miatt – 2004 óta nem használható a városi vízvezeték. Elkészült a víztisztító berendezés és folyamatban van a próbaüzemeltetése. Látható a víz minőségének a javulása, amit a releváns intézmények véleményeznek a következő harminc napon belül. A polgármester bízik abban, hogy a nagybecskerekiek hamarosan végre egészséges csapvizet ihatnak.

A 2011. évi népszámlás adatai szerint Nagybecskereken 76511-en éltek, mintegy ötezerrel kevesebben, mint az előző népszámlálás idején. Azóta nyilván ez a szám tovább csökkent. A nagy elvándorlás ellenére továbbra is Bánát legnagyobb városa.