2024. április 26., péntek

Kiütéssel kezdte az évet az Arsenal

Ramsey góllal járult hozzá az Arsenal sikeréhez (Fotó: Beta/AP)

Ramsey góllal járult hozzá az Arsenal sikeréhez (Fotó: Beta/AP)

Unai Emery jókora pofont kapott Jürgen Klopptól a tavalyi év utolsó mérkőzésén, ennek megfelelően már a vészharangokat kongatták a szigetországi sajtóban az Arsenal háza táján. Hogy a baljós prófécia ne váljon valóra, arról az Ágyúsok az Emirates Stadionban gondoskodtak. A telt házas meccsen Xhaka, Lacazette, Ramsey és Aubameyang is betalált, a londoniak pedig 4:1-re verték a kiesés ellen harcoló Fulhamet. Angliában a sportlapok máris felesleges összehasonlításokba kezdtek, s érdekes módon Arsène Wengert hiányolják, akinek az irányításával több gólt rúgott és kevesebbet kapott az Arsenal ugyanennyi mérkőzésen. A komparatív szemlélet azért is szükségtelen, mert pontok tekintetében ennek ellenére többet gyűjtött Emery a londoniak kispadján, a végső következtetéseket pedig nem most, hanem év végén kell levonni. Az új korszakba lépő Ágyúsoknak valószínűleg több időre lesz szükségük, hogy újra Európa szűk elitjébe kerüljenek, ám ennek első jeleit már látni lehet a spanyol szakember vezetése alatt.

A Tottenham egy pillanatig volt második a Liverpool mögött, a Wolverhampton elleni meglepő vereség után azonban máris javítottak Pochettino fiai. Kane, Eriksen és Son Heung-Min alig 25 perc alatt kiütötték a Cardiffot, hogy a kéziféket behúzva kapott gól nélkül hozzák le az összecsapás hátralévő részét. A Spurs egy lépésnyi távolságból követi az éllovast, s tartja a tempót a botladozó Manchester Cityvel.

Ki lesz Afrika legjobbja?

Január 8-án, azaz kedden adják át a legjobb afrikai játékosnak járó kitüntetést a szenegáli Dakarban. Az elismerést az 56 afrikai válogatott szövetségi kapitányának és csapatkapitányának szavazatai alapján ítélik oda. A szűkített listán három, az angol bajnokságban remekül szereplő labdarúgó szerepel, név szerint az egyiptomi Mohamed Szalah, a szenegáli Sadio Mané és a gaboni Pierre-Emerick Aubameyang. Szalah és Mané a Liverpool sorait erősíti, Aubameyang pedig az újjáépülő Arsenal oszlopos tagja. Az Afrika legjobbja cím védelmezője az egyiptomi Mohamed Szalah.

Pulisic klubot vált

A Premier League-ben szereplő londoni Chelsea szerződtette a Borussia Dortmund amerikai támadóját, Christian Pulisicet, a fiatal labdarúgó azonban csak nyáron csatlakozik az angol klubhoz. A megállapodás értelmében a Chelsea 64 millió eurót fizet a Bundesliga éllovasának, s azonnal kölcsönadják jelenlegi együttesének, így Pulisic egyelőre marad Németországban. Lucien Favre, a Dortmund vezetőedzője az év nagy részében csak csereként számított a támadó középpályásra, így a váltás mindkét fél számára jól jön, annál is inkább, hiszen az amerikai szerződése 2020-ban lejárt volna a Dortmundnál. „Mindig is az volt az álma, hogy a Premier League-ben szerepelhessen. Minden bizonnyal az amerikai származása áll e mögött. Nem tudtunk megállapodni a szerződése meghosszabbításáról, a jelenlegi 2020-ig tartana, emiatt is fogadtuk el a Chelsea kedvező ajánlatát. Nagyszerű személyisége van, és biztos vagyok benne, hogy a következő hónapokban még meg fog tenni mindent a közös céljainkért” – nyilatkozta a Dortmund sportigazgatója, Michael Zorc.

Nasri a West Hambe igazol

SamirNasri a doppingvétség miatti eltiltásának letelte után az angol élvonalban szereplő West Ham United csapatában folytatja pályafutását. A londoni klub hétfőn jelentette be a kétszeres Premier League-győztes francia támadó középpályás leigazolását. Szerződése a szezon végéig szól, hosszabbítási opcióval. Nasri korábban az Olympique Marseille, az Arsenal, a Manchester City és a Sevilla, legutóbb pedig az Antalyaspor színeiben futballozott, de tavaly november vége óta nem lépett pályára, mert még a Sevilla játékosaként megszegte a doppingellenes szabályzatot, amikor egy észak-amerikai klinikán intravénás kezelést kapott. „Nagyon örülök, hogy ismét a csapatomban üdvözölhetem. Jól ismerem a Manchester Cityből, és boldog vagyok, hogy újra együtt dolgozunk. Az elmúlt hetekben nagyon keményen edzett, hogy a játék nélkül eltelt hosszú időszak után ismét megfelelő erőállapotba kerüljön, és elhatározta, hogy a legjobbját fogja nyújtani” – nyilatkozta a klub honlapjának ManuelPellegrini vezetőedző. Hozzátette, a 41-szeres válogatott Samir Nasri érkezésével a támadójátékukban új dimenziók nyílnak, és reményét fejezte ki, hogy jó hatással lesz a csapatra.