2024. április 26., péntek

Továbbra is heves harcok dúlnak Északnyugat-Szíriában

Továbbra is heves harcok dúlnak Északnyugat-Szíriában a kormányellenes lázadók és a dzsihadisták között; a kedd óta tartó összecsapásokban legkevesebb 75 fegyveres vesztette életét, miközben az északi Manbídzs térségében viszonylagos béke honolt - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet csütörtökön.

Az Idlíb tartományban levő Kafr Nabel közelében végrehajtott orosz bombázások egyike (Beta/AP)

Bombázás Idlíb közelében (Régebbi felvétel: Beta/AP)

A heves összecsapások az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő csoport, a Hajat Tahrír as-Sám (HTS), illetve a Törökország támogatását élvező, az idlíbi ellenzéki milíciák nagy részét tömörítő Nemzeti Felszabadítási Front (NLF) harcosai között folynak.

A kiterjedt helyi aktivistahálózatra támaszkodó megfigyelő szervezet szerint a harctevékenységek csütörtökre kiterjedtek Aleppó területéről a szomszédos Hama és Idlíb tartományokra.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó és Hama tartomány egy részét a szíriai lázadók és a HTS szélsőséges iszlamista ernyőszervezet uralja. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ága volt.

A HTS évek óta konfliktusban áll rivális lázadószervezetekkel.

A mostani összecsapások azt követően törtek ki, hogy a HTS megvádolta a Núreddín az-Zinki nevű felkelőcsoportot, hogy támadást intézett az iszlamisták egyik aleppói állása ellen, megölve öt harcosukat. Az OSDH szerint a HTS azóta 17 falut foglalt el a lázadóktól.

Az OSDH szerint mindemellett óvatos nyugalom honolt az észak-szíriai Manbídzs térségében, miután több száz kurd fegyveres kivonult a városból, és a török támogatást élvező fegyveres milíciák is elvonultak a térségből.

Az OSDH tudni véli, hogy a törökbarát milíciák egy nem nyilvános orosz-török megállapodás miatt vonultak el Manbídzs alól. Az emigráns szervezet hozzátette: a megállapodás értelmében december vége óta a szíriai hadsereg járőröz a rivális haderők közötti frontvonalon. Moszkva Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét támogatja, míg Ankara mérsékeltnek mondott lázadókat, de mindkét ország részese a szíriai rendezést szolgáló, úgynevezett asztanai folyamatnak.

Az al-Vatan szíriai kormánypárti napilap orosz diplomáciai forrásokra hivatkozva közölte: Manbídzs készül a szíriai hadsereg bevonulására, mivel az orosz-török megállapodás részét képezi a város visszakerülése a szíriai kormány fennhatósága alá. Korábbi értesülések szerint a szíriai kormány még december végén küldött katonákat a kurdok kérésére a városhoz.

Az al-Vatan az Eufrátesz keleti partján lévő kurd területek sorsát illetően úgy tudja, azt az asztanai tárgyalások következő fordulóján vitatják meg a konfliktus szereplői. Addig is a kurd milíciáknak ki kell vonniuk a térségből a nehézfegyverzetüket.