2024. április 26., péntek

2018 legjobb F1-es beszólásai

A mai Formula–1-ben a versenyzők szinte az egész hétvége alatt, még vezetés közben is mikrofonba beszélnek, így bőven volt miből válogatni, amikor összegyűjtöttük a mögöttünk hagyott szezon aranyköpéseit.

A Brazil Nagydíj első edzésén a Ferrari szerelői benne felejtettek Sebastian Vettel pilótafülkéjében egy nagyobb csavart. A meglepett német így jelentkezett be a csapatrádión:

Valami mozog a lábaim között. Mármint azon a bizonyoson kívül. Itt himbálózik a földön. Büszke lennék rá, ha az lenne, amire gondolsz, de nem az.”

Kimi Räikkönen öt év szünet után az USA Nagydíján végre a dobogó tetején ünnepelhetett. A díjátadó után megkérdezték tőle, hogy ízlett a győzelmi pezsgő.

Ugyanolyan volt, mint amikor második vagy harmadik helyen végzek. Ugyanazt az anyagot teszik mindegyikbe.”

Az év elején sokaknak nem tetszett az F1 új fejvédő eleme, a halo. A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff sem rejtette véka alá a véleményét.

Egyáltalán nem nyűgöz le a látvány, és ha adnátok egy láncfűrészt, levágnám onnan.”

2018-tól az F1-ben a nemi egyenlőség jegyében megtiltották rajtrácslányok foglalkoztatását. Amikor a nők nagy rajongójaként ismert Lewis Hamilton megtudta, hogy a Monacói Nagydíj szervezői ezzel szembemenve mégis hölgyeket használnak majd látványelemként, csak ennyit írt a közösségi oldalán:

Köszönöm, Jézusom!”

A hétköznapi sofőr is szokott szitkozódni a volán mögött, és ebben nem különbek az F1-es versenyzők sem – pechjükre azonban az ő kommentárjaikat az egész világ hallhatja. Charles Leclerc nem volt boldog, amikor a Japán Nagydíjon összeütközött Kevin Magnussennel.

Magnussen hülye, és mindig az is marad. Ez egy tény.”

Fernando Alonso az F1-ben már 2014 óta nem állt dobogón, így érthetően boldog volt, amikor a hosszútávú-világbajnokság spái 6 órás versenyén rögtön győzni tudott:

A dobogón alszom, reggel majd gyertek értem!”

Daniel Ricciardo az autója súlyos technikai hibája ellenére is elsőként ért célba Monacóban. Főnöke, Christian Horner az egyik NASA-űrhajó legénységéhez hasonlította őt, akik 1970-ben egy komoly meghibásodás dacára is sikeres landolást hajtottak végre.

Azzal a rátermettséggel, amivel ma kezelte a helyzetet, az Apollo–13-at is lehozta volna a Földre.”

Kimi Räikkönen arról, hogy segíteni fogja-e a pontversenyben jobban álló csapattársát, Sebastian Vettelt a világbajnoki cím megnyerésében:

Egyszerre csak egy autót tudok vezetni.”

Nico Hülkenberg az Abu-dzabi Nagydíj elején balesetbe keveredett, és Renault-ja fejjel lefelé, a szalagkorlátnak támaszkodva állt meg. A németnek még ebben a szorult helyzetben is eszébe jutott egy színes hasonlat.

Szedjetek ki, úgy lógok itt, mint egy tehén!”