2024. április 26., péntek

A világ másik felén már újév van

A világvárosokban különleges óvintézkedések kísérik a tömeges ünnepléseket

A világon ma 7,5 milliárd ember felett röppen majd el az óesztendő, s nagyon sokan nagyvárosok terein köszöntik majd az újat. A tömegben, koncertek és tüzijáték kíséretében ünnepelni katartikus élmény. Terrorcselekmények megelőzése céljából idén több nagyváros is különleges biztonsági intézkedéseket vezetett be.

Közben vannak a világnak olyan részei is, ahol már 2019-et írnak. Szamoán és Kiribatin köszöntötték bolygónkon elsőként az újévet. Szamoa, a csendes-óceáni szigetország 2011-ben ugrott előre az időben, amikor kereskedelmi megfontolásokból időzónát váltott a nemzetközi dátumválasztótól nyugatra. Ezzel 24 órával előrébb került, így közép-európai idő szerint ma 11 órától már 2019-et írnak.

A mi időnk szerinti 12 órától pedig már Új-Zéland is a 2019-es évbe lépett. Tizenhárom órakor Tuvalun, egy órával később Ausztrália nagy részén, így Sydneyben is átlépnek az új esztendőbe. Az ausztráliai nagyvárosban hatalmas tömegeket, mintegy másfél millió embert várnak a világhírű öbölbe a tűzijátékra.

Legutolsóként az Amerikai Szamoán, a Baker-szigeten és a Howland-szigeten jön majd el az új év, Közép-európai idő szerint majd csak holnap dél után.